FORESTAL

Endesa crea una 'app' per a reportar incidències sota les línies elèctriques i protegir els boscos pirinencs

La nova eina s’està testant amb èxit com a prova pilot per a identificar amenaces al territori o alertar de situacions singulars
unnamed (21)
photo_camera Ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeo i inspeccions visuals als boscos /ENDESA

Un pas més en l’aplicació de l’última tecnologia per protegir i salvaguardar els boscos de Catalunya. Endesa ha creat una aplicació mòbil dirigida a tot el personal que treballa en tasques de tala i esporga de la massa vegetal que creix al voltant de la xarxa de distribució per a reportar incidències in situ susceptibles d’originar un incendi forestal.

D’aquesta manera, Endesa fa un pas més en I+D per a seguir protegint el medi natural amb mesures que se sumen a les que ja regularment, i des de fa lustres, s’apliquen al territori. La novetat de la campanya d’enguany, ja testada com a prova pilot a boscos catalans i andalusos, amb uns resultats excel·lents, és una ‘app’ d’avís de residus trobats a prop de les línies elèctriques. L’objectiu de l’eina -d’ús diari i, per tant, activa i viva- és indicar, de manera clara, operativa i homogènia per a tothom, qualsevol element que es localitzi al voltant de les infraestructures elèctriques i que pugui representar un risc per a l’entorn natural (restes vegetals, un abocador incontrolat...). Aquesta aplicació, a més, permet generar automàticament unes fitxes, degudament documentades, emplenades i amb les coordenades geogràfiques perfectament indicades, amb les quals es notifiquen les incidències a l’autoritat competent per tal que es procedeixi a retirar la potencial amenaça. Així mateix, possibilita conèixer de manera instantània tota la informació introduïda, la qual cosa representa un pas de gegant respecte a la metodologia emprada fins ara.

L’aplicació, utilitzada com a eina per les brigades i personal que realitzen treballs de camp, permet, com a afegitó, alertar de situacions singulars detectades durant les inspeccions que cal tenir en compte. Això és, per exemple, de l’existència de nius d’ocells –especialment d’aus protegides-, no registrats prèviament, per tal d’activar els protocols pertinents relacionats amb l’avifauna i la protecció d’espècies.

unnamed (1)

Aquesta és la darrera solució que Endesa vol incorporar per a protegir els boscos de Catalunya, que té una segona traducció, com l’altra cara de la mateixa moneda: l’aplicació bolca totes les dades obtingudes a una aplicació web a mode de backend -a la qual es pot accedir des de qualsevol ordinador- per tal de disposar d’un únic inventari i facilitar la correspondència entre totes les unitats de la Companyia que treballen en aquest camp. D’alguna manera, es tracta d’optimitzar la gestió d’aquesta informació per poder disposar-ne de tota, de manera unificada i immediata. I és que, la recerca constant de noves tecnologies que complementin les actuals, o inclús, en un futur, arribin a substituir-les, és marca de la casa.

De fet, aquestes notificacions extretes dels operaris que treballen a camp ja es feia abans, però no de manera unificada. Ara, gràcies a l’aplicació, s’automatitza, es normalitza i s’unifiquen els criteris de classificació i la mateixa metodologia, de manera que el resultat final no només és homogeni i estàndard, sinó que comparteix el mateix llenguatge i esdevé, per tant, més operatiu per a tothom.

En total, Endesa ha destinat enguany a les demarcacions de l'Alt Pirineu i Aran i a la de Lleida 3,4 milions d’euros en el Pla anual per a la campanya de protecció dels boscos. Aquest es vertebra, bàsicament, en tres eixos principals: la neteja i cura de la massa forestal que creix al voltant de la xarxa elèctrica, l’ús d’helicòpters per a fer termografies i vídeos HD i inspeccions visuals amb la introducció de noves tecnologies, així com les revisions exhaustives de totes les instal·lacions de la Companyia. A tot l’Estat, la inversió ha estat de 57,4 MEUR.