ECONOMIA

Els hotelers del Pirineu alerten que el sector turístic "estarà tocat de mort" si no poden obrir les estacions d'esquí

Les reserves a les agències de viatges s'han desplomat i les escoles per aprendre l'esport blanc reduiran personal
Pla general de la terrassa de l'Hotel de l'estació d'esquí de Port Ainé buida. Imatge del 27 de març del 2020. (horitzontal)
photo_camera Terrassa de l'Hotel de l'estació d'esquí de Port Ainé buida, el 27 de març passat /Marta Lluvich

Les darreres restriccions per frenar la covid-19 han posat en alerta diverses activitats econòmiques vinculades al turisme de neu del Pirineu. Mentre les estacions d'esquí afirmen que estan preparades per poder obrir, altres sectors veuen amb preocupació el futur. Les associacions d'hoteleria asseguren que si no es posen en marxa els complexos per a la pràctica de l'esport blanc, estaran "tocats de mort". A més, diuen que la incertesa actual fa molt difícil planificar plantilles. Per la seva banda, les escoles d'esquí reduiran personal de forma dràstica perquè creuen que no comptaran amb grups escolars entre setmana i algunes agències de viatges ja han vist disminuir la seva activitat en més d'un 90%.

Pla obert d'un cartell indicatiu de l'estació de La Molina col·locat a l'exterior d'un edifici i on es veuen al fons la muntanya nevada i dos cabines del telecabina. Imatge del 15 d'octubre de 2020 (Horitzontal).

(Estació de La Molina, aquest octubre/Albert Lijarcio)

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, creu que la incertesa i el fet d'haver perdut la tardor fan que l'estat d'ànim del sector estigui "per terra" i que sigui "molt complicat" planificar la plantilla. Entre les mesures de prevenció, els establiments han organitzat equips diferenciats i torns per no coincidir entre ells i així evitar haver de tancar en cas d'un positiu.

Les escoles d'esquí aprimen plantilles

Els grans damnificats per la caiguda de reserves seran les escoles d'esquí, que preveuen un descens en la contractació de classes d'un 70%. Aquesta xifra comportarà també una disminució en la plantilla. Gabi Lopetegui, de l'escola d'esquí Cims del Pallars, ha explicat que en el seu cas es veurà obligat a reduir personal entre setmana, en un 30% aproximadament, passant de catorze treballadors a quatre.

Per pal·liar la situació, proposen a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) mesures com reduir el preu del lloguer de les casetes a les escoles i del forfet als monitors d'esquí, la majoria dels quals passaran a treballar només en cap de setmana.

Pla general de l'estació de Port Ainé totalment buida el 27 de març del 2020. (horitzontal)
(Foto: Estació de Port Ainé totalment buida el 27 de març del 2020 /Marta Lluvich)

Un altre sector molt tocat són les agències de viatges que han vist com les reserves s'han desplomat. En el cas d'Àssua Viatges, a Rialp (Pallars Sobirà), ha passat de més de 70 grups de l'any passat a tenir-ne només dos i tot fa preveure que el volum de clients a estacions com Port Ainé o Espot entre setmana es reduirà dràsticament respecte a la temporada passada.

Les estacions, preparades per obrir

Mentre, des de les estacions asseguren que s'està treballant "amb la màxima normalitat" per poder obrir el més ràpidament possible, segons ha explicat el director de La Molina, Xavier Perpinyà. Les instal·lacions cerdanes formen part dels sis complexos de muntanya que gestiona FGC, juntament amb les pallareses d'Espot i Port Ainé, les ripolleses de Vall de Núria i Vallter 2000 i, per primer cop, la de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça.

Perpinyà ha afirmat que les estacions s'han adequat a la situació sanitària actual i ha destacat que el fet que l'esquí sigui un esport a l'aire lliure en facilita la seva pràctica. Tot i això, ha reconegut que estan supeditats al que determinin les autoritats sanitàries, encara que conclou que la intenció és "obrir amb la màxima tranquil·litat possible". Subratlla que el sector és un dels "motors" del territori i que cal ser optimistes, tenint en compte que, després d'una primavera amb restriccions, es va poder fer temporada d'estiu.

Pla mitjà del director de La Molina, Xavier Perpinyà, a la base de l'estació i al costat d'un dels canons de neu. Imatge del 15 d'octubre de 2020 (Horitzontal).
(Foto: El director de La Molina, Xavier Perpinyà, a la base de l'estació i al costat d'un dels canons de neu/ Albert Lijarcio)

Respecte a les contractacions de personal, el director de La Molina ha assegurat que s'està fent la mateixa planificació de l'any passat. Així, fa una setmana es van incorporar treballadors per fer el muntatge de l'estació i, pròximament, també se'n contractaran per a la producció de neu quan les condicions ho permetin.

Optimisme i expectació al sector del nòrdic

Per la seva banda, la tècnica de la Mancomunitat de les Estacions d'Esquí Nòrdic, Imma Obiols, que engloba set estacions d'esquí, ha assegurat que volen ser "optimistes" tot i ser conscients que aquesta temporada no només hauran de patir per l'arribada de la neu, sinó també per l'evolució de la pandèmia. Així, ha reconegut que la situació actual ha fet disminuir la venda de forfets de temporada respecte a altres anys, però ha dit que espera "que la gent s'animi i caigui una primera nevada".

Aransa octubre 2020
(Foto: Estació d'Esquí Nòrdic d'Aransa, el 20 d'ctubre passat/aransaesquí)

Respecte a l'adaptació dels complexos, ha explicat que s'estan introduint canvis en els espais de taquilles, d'escoles d'esquí i de lloguer de material amb la finalitat d'evitar cues. Així, s'està separant la zona dels esquís i la de les raquetes i s'estan dissenyant sentits de circulació. Mentre, als bars i restaurants es compartimentaran àrees específiques per a cada grup escolar per evitar que aquests es barregin.

Per últim, estan treballant per poder oferir un sistema de venda per Internet, sobretot encarat al forfet de dia i al lloguer de material. En aquest sentit, esperen l'ajuda d'alguna administració per poder-ho fer possible, ja que no en disposen de recursos econòmics suficients per implantar-ho.