TRANSHUMÀNCIA

Els cavalls de la Fundació Miranda creuaran el Cadí, des de la serra de Catllaràs fins a Cava, Ansovell i Arsèguel

A Arsèguel, la Fundació Miranda inaugurarà un nou espai de pastura i d’activitats d’educació i divulgació en la línia del projecte.
TRANSHUMÀNCIA1
photo_camera Una imatge de la transhumància de cavalls la Fundació Miranda /Alicia Verdú

La Fundació Miranda, organització sense ànim de lucre, és pionera en la recuperació de la Transhumàcia al nostre país, dedicada al benestar dels cavalls en llibertat, la prevenció d’incendis i la connectivitat del territori.

Del 31 d’agost fins el 4 de de setembre, la Fundació Miranda acompanyarà en Transhumància a peu, un ramat de 16 cavalls recuperats, per camins dels Bons Homes, de trementinaires i Camins de Sal, fins al nou espai de pastura i nova seu del Cadí.

El recorregut anirà del Pla de l’Orri (PEIN Serra de Catllaràs, Alt Berguedà), seu de la Fundació des del 2008, fins als pobles de Cava i Ansovell i d’Arsèguel, on inauguraran un nou espai de pastura i d’activitats d’educació i divulgació en la línia del projecte.

Es tracta de 4 etapes de gran bellesa natural caminant entre el Pedraforca i el Cadí, endinsant-se al Parc Natural del Cadí Moixeró i creuant el Cadí, que és la nostra la Muntanya Màgica de Thomas Mann.

Iniciaran amb il·lusió un projecte de recuperació de pastures, biodiversitat i prevenció d’incendis al Baridà i a l’Alt Urgell, connectat amb la nostra missió social, educativa, i de divulgació de la connexió cavalls-persones i natura, generant espais de salut.

La transhumància d’aquest final d’estiu es farà amb el guiatge de Marc Giró Bartra, responsable del benestar dels cavalls de la Fundació Miranda, amb Dídac Horcajada Ros com a guia acompanyant, i un grupet de persones sòcies, padrines i voluntàries de la Fundació Miranda.

Benestar animal sostenible

Fa set anys que la Fundació efectua, aquesta pràctica que connecta Natura i Cultura, per camins que vertebren i connecten diversos indrets del nostre territori. Una pràctica que recupera la memòria històrica i el patrimoni cultural, alhora que impulsa un paradigma de benestar animal, sostenible i que aporta un nou concepte de salut transversal.

El darrer any, la Transhumància de la Fundació Miranda va quedar minvada a causa del confinament per la pandèmia. S’en va fer només unai de manera discreta i tancada a participants.

Accès a la terra

La Fundació assegura que té molt difícil l'accés a la terra, "perquè tot i que efectuem una tasca considerada com a necessària i un bé per a la societat, i tot i haver de complir tots els requisits del DARP com a ramaderes en extensiu, no rebem cap ajut per part d'aquest departament. Els ajuts es destinen a la producció de carn". Des de la Fundació Miranda afirmen que les normatives i les lleis, no contemplen la seva singularitat i diuen que el seu és "un projecte pioner que no acaba d'encaixar en cap dels calaixos de l'Administració, que encara no entén el nostre concepte de benestar animal sensible i etològic".

Des de la Fundació Miranda volen obrir un diàleg amb el nou Departament d’acció climàtica, Alimentació i Agenda rural, per poder treballar plegades. "Poder gestionar més espais naturals, poder-los delimitar i adequar, sense que això sigui una gran càrrega econòmica i vital per nosaltres. Poder acollir més cavalls abandonats i maltractatsque la mateixa administració necessita reubicar en bones mans". És necessari i urgentreconnectar aquests grans herbívors amb la natura, amb grans espais naturals que són el seu habitat natural i font de salut i de benestar també per les persones, asseguren.


Calendari i recorregut Transhumància (Del 31 d’agost al 4 de setembre de 2021)

1a Etapa- 1 setembre: Del Pla de l’Orri  a Vents del Cadí.

2a Etapa- 2 setembre: Vents del Cadí a Josa de Cadí.

3a Etapa- 3 setembre: Josa de Cadí-Molí de Fórnols (La Vansa)

4a Etapa- 4 setembre: Molí de Fórnols-Arsèguel