30.09.2020 |
Viure als Pirineus

CRISI CORONAVIRUS

La Seu i Puigcerdà hauran d'esperar a dilluns per obrir l'espai interior de bars i restaurants

A partir d'aquest mateix divendres s'eliminen les franges horàries i poden obrir bars i restaurants per al seu consum a l'interior
Terrassa d'una cafeteria de la Plaça Soldevila de la Seu/FS
Terrassa d'una cafeteria de la Plaça Soldevila de la Seu/FS
La Seu i Puigcerdà hauran d'esperar a dilluns per obrir l'espai interior de bars i restaurants

El govern espanyol ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una ordre segons la qual, tal com va avançar VIURE ALS PIRINEUS, s'eliminen les franges horàries en municipis de menys de 10.000 habitants que estiguin en fase 0 i 1. L'ordre publicada al BOE també estableix, finalment, com a condició que els municipis tinguin una densitat de població inferior a 100 habitants per quilòmetre quadrat.

A la pràctica, això vol dir que la Seu d'Urgell i Puigcerdà no es poden beneficiar d'aquesta mesura i hauran d'esperar a dilluns quan, previsiblement, la regió sanitària de l'Alt Pirineu passarà a fase 2. La capital de l'Alt Urgell té més de 10.000 habitants (12.089 segons les dades de l’ Idescat del 2019) i la capital cerdana, tot i tenir menys de 10.000 habitants (9.258 hab, el 2019), superaria el criteri de la densitat de població (489,3 habitants/km2). Per contra, les altres capitals de comarca de la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu (Vielha, Sort, Tremp i el Pont de Suert) sí que es veuen beneficiades, des d'aquest mateix divendres, per aquesta última disposició.

Què es pot fer?

Poden obrir bars i restaurants per al seu consum a l'interior amb certes condicions. Podran assistir als velatoris 15 persones en espais tancats i 25 a l'aire lliure. També es podrà anar al temple si no es supera el 50% de l'aforament. Estarà permès que obrin també les biblioteques, amb un terç de l'aforament.

Aquesta ordre elimina les franges per a la població infantil i també per als esportistes no professionals. A més, no serà obligatori només un acompanyant en el cas dels nens. L'activitat es podrà practicar en el terme municipal o a una distància màxima de cinc quilòmetres, incloent municipis del costat, però sempre que també siguin de menys de 10.000 habitants.

Bars i restaurants

Els bars i restaurants, amb l'excepció de discoteques i locals d'oci nocturn, podran obrir per al consum interior. No s'haurà de superar el 40% d'aforament. El consum a l'interior haurà de fer-se en taules, preferentment mitjanant reserva prèvia. No s'admetrà l'autoservei a la barra. Les taules hauran de guardar una distància de dos metres. Estarà permès l'encàrrec en el propi establiment de menjar i beure per emportar. Es podran oferir productes de lliure servei a través de plats individuals degudament preservats. El servei de terrassa es farà d'acord amb el previst en fase 1. A més, els ajuntaments podran autoritzar la celebració de mercats ambulants.

Persones empadronades

Es podran beneficiar d'aquestes mesures les persones empadronades o les que hagin passat els últims 14 dies en els municipis en qüestió. Queden excloses les persones amb símptomes o en aïllament domiciliari per haver estat contacte d'un positiu. Els vulnerables podran acollir-se a aquestes mesures si la seva condició clínica està controlada i ho permet.


 

La Seu i Puigcerdà hauran d'esperar a dilluns per obrir l'espai interior de bars i restaurants
Comentarios