INSTITUCIONS

La Diputació de Lleida insta el Parlament a paralitzar la creació de l'Agència de la Natura

Reclama la gestió pública de les hidroelèctriques amb més de 75 anys de concessió, garantint ingressos als ajuntaments
Pla mitjà on es pot veure al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, treballant al despatx de la corporació, el 15 de gener de 2020. (Horitzontal)
photo_camera El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, treballant al despatx de la corporació/ACN

El Ple de Diputació de Lleida ha aprovat una moció del PSC i UA que demana al Parlament que paralitzi de la tramitació de la Proposició de llei de creació de l'Agència de la Natura de Catalunya, així com la posada en marxa d'un grup de treball amb ajuntaments i agents de gestió del territori per tal de "garantir el consens en la proposta final". La sessió també ha aprovat la moció d'ECP que insta l'Estat a recuperar la gestió pública de les concessions administratives pels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques que hagin superat els 75 anys, garantint una compensació directa als municipis afectats. 

La Diputació demana la paralització de la creació de l'Agència de la Natura

En l'apartat de mocions, la Diputació de Lleida ha acordat instar el Parlament a paralitzar la tramitació de la Proposició de llei de creació de l'Agència de la Natura de Catalunya, després de l'aprovació de la moció presentada pel PSC i Unitat d'Aran, formacions que han denunciat que no s'ha tingut en compte la veu del territori per tirar-la endavant. Per això, la moció també reclama al Govern que posi en marxa un grup de treball amb els ens locals i sobretot amb els agents de gestió del territori que "garanteixi els consens en la proposta final". Així mateix, el text insta el Govern a crear "els mecanismes de dinamització i progrés rural, assegurant els recursos per a la seva gestió".

La moció s'ha aprovat amb el vots favorables del PSC, UA, Cs i d'alguns diputats d'ERC, mentre altres republicans s'han abstingut en dos dels punts. Des de JxCat s'han abstingut i la diputada d'ECP ha votat en contra.

En el ple d’avui, el portaveu del PSC, Fèlix Larrosa, i el d’Unitat d’Aran, Amador Marqués, han afirmat que “per davant de tot, cal defensar el territori i els seus agents socials i econòmics, als que no s’han tingut en compte a l’hora de tramitar la proposició de llei per crear aquesta Agència”.

Per això, han dit, “celebrem que una institució com la Diputació se sumi a la nostra reclamació d’aturar els treballs legislatius de la proposició de llei i que el Govern concerti amb el territori un espai de diàleg que garanteixi la seva representació i capacitat de decisió”.

Joan Talarn ple telemàtic

(Foto: Captura de pantalla del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, durant el ple telemàtic d'aquest dijous/ACN)

El Ple reclama la gestió pública de centrals hidroelèctriques que superen els 75 anys de concessió i garantir ingressos als municipis

També ha prosperat la moció d'En Comú Podem en defensa d'una transició ecològica i energètica "justa, pública, distribuïda, democràtica, participativa, sostenible i no extractivista". Entre altres punts, la moció insta el Ministeri per a la Transició Ecològica i a la CHE a recuperar la gestió pública de les concessions administratives dels aprofitaments de les centrals hidroelèctriques que hagin excedit els 75 anys a través d'una empresa pública participada per totes les Administracions territorials afectades. Així mateix, demana que es garanteixi una compensació directa pels municipis que suporten la servitud de l'ús dels seus recursos naturals. La moció també demana al Govern i a la CHE que facin un inventari de les centrals hidroelèctriques situades a la demarcació, que hagin superat el límit dels 75 anys de concessió de l'explotació privada.