POLÍTIQUES DE MUNTANYA

El despoblament de les regions de muntanya, a debat

DIPLOCAT organitza un acte virtual amb experts internacionals el proper dijous, dia 6 de maig
vAL D'aRAN 2
photo_camera El santuari de Montgarri al municipi del Naut Aran / femturisme.cat

El fenomen de la despoblació rural representa un dels principals reptes en l’actualitat als països desenvolupats. Si ens fixem en les dades cartogràfiques, el despoblament es produeix especialment en aquells territoris que són considerats àrees de muntanya, que després poden rebre allaus de visitants els dies festius o durant la temporada d’esquí. Paradoxalment, la covid-19 pot formar part de la solució a aquest problema. La implantació accelerada del teletreball i el replantejament de certes formes de vida sembla que està provocant un flux lent però continuat de gent que marxa de zones urbanes cap a zones menys poblades.

Val d'AranAquesta serà una de les perspectives que inclourà el proper debat digital organitzat per DIPLOCAT, el proper dijous 6 de maig a les 11 del matí, amb el títol de “Reptes per a les regions de muntanya a Europa: des del despoblament fins a la sostenibilitat”. El debat se centrarà en tres zones geogràfiques de muntanya dins d’Europa que destaquen per les seves actuacions recents: la Vall d’Aran, els cantons alpins de Suïssa i la regió d’Occitània a França. L’acte compta amb la col·laboració de les delegacions del Govern a Suïssa i a França, a més del Consell de l’Aran.

Els ponents que prendran part en el debat són els següents:

  • Fadri Ramming, secretari general de la Conferència governamental de cantons alpins de Suïssa, que està formada per 12 representants institucionals procedents de 8 cantons de muntanya.
  • Thierry Rebuffat, assessor del Gabinet de la presidenta de la regió francesa Occitània/Pirineus Mediterrània, responsable de gestió de territori, muntanya i zones rurals.
  • Maria Vergès, síndica d’Aran.

La secretària general de DIPLOCAT, Laura Foraster i Lloret, donarà la benvinguda als espectadors, i el director de la revista Viure als pirineus, Marcel·lí Pascual, farà de moderador. En el debat s’utilitzaran el català, l’aranès, el francès i l’alemany, i hi haurà traducció simultània. 

Acte amb inscripció prèvia.