17.09.2021 |
Viure als Pirineus

EMPRENEDORIA

Cusart, la roba feta a mà a les muntanyes del Pallars

Els dissenys d’Anna Falguera transmeten els colors de la natura i l’essència pallaresa

Anna Falguera Cusart
Anna Falguera al seu taller de Sort /FS
Cusart, la roba feta a mà a les muntanyes del Pallars

Anna Falguera és de Martorell, però la passió per la natura la va portar als divuit anys a pujar a viure al Pallars. Va fer uns cursos d’esports de muntanya a la Pobla de Segur on es van conèixer amb el Lluís Casals, la seva parella, que és fill de Mataró. Durant anys es van dedicar a les activitats de natura i també van treballar al refugi de la Pleta del Prat de Tavascan i al de l’Estany Llong, d’Aigüestortes. Quan va néixer la seva filla Inda, ara fa vuit anys, van resoldre fer un tomb a la seva vida per poder-li dedicar més temps i l’Anna va deixar la feina i va decidir treballar per compte propi. No porto bé que em manin, sempre m’ha agradat no dependre de ningú, tenir un esperit lliure i no lligar-me a horaris, explica amb una rialla franca.

Un projecte propi

El 2012, després de convertir-se en pares, va néixer en l’Anna i el Lluís un intens desig de ser autosuficients i capaços de crear un projecte propi que els permetés viure d’una manera més lliure.

El 2012, després de convertir-se en pares, va néixer en l’Anna i el Lluís un intens desig de ser autosuficients i capaços de crear un projecte propi que els permetés viure d’una manera més lliure.

L’Anna explica que en aquella època no tenia ni idea de cosir i que, tot i ser filla de modista i néta de sastre, el món de la costura no l’havia seduït mai. La meva mare sempre em diu que de les seves filles, mai hauria pensat que seria precisament jo qui s’hauria acabat dedicant a cosir, recorda tot rient.

Tot va començar amb un grup de mares. Vam demanar a la meva mare que pugés a fer-nos un curset de costura i jo també m’hi vaig apuntar, rememora Anna Falguera. El curs va resultar un èxit i en acabar-lo, l’Anna ja disposava d’una màquina de cosir i moltes ganes de crear les seves pròpies peces. Van començar confeccionant roba per a nens petits que venien a les fires artesanes amb les altres mares. Però la seva inquietud anava més enllà i cada dia prenia més força la idea d’impulsar un projecte més personal. Així és com va néixer Cusart, roba i complements fets a mà i amb amor, a les muntanyes del Pallars.

Una manera de viure i d’expressar-se

Ben aviat van arribar els encàrrecs de les peces de roba que ella confeccionava amb un estil i un disseny molt característic i una forta personalitat. Allò que havia estat inicialment una activitat lúdica entre amigues, es va convertir, gairebé sense adonar-se’n, en un propòsit cada vegada més seriós. Anna Falguera diu que Cusart és molt més que un taller de confecció, és una manera de viure i d’expressar-nos.

Anna Falguera diu que Cusart és molt més que un taller de confecció, és una manera de viure i d’expressar-nos.

Van començar fent dessuadores, que és una peça que tant el Lluís com jo mateixa utilitzem molt. A la gent li agradaven i li demanaven si podia fer-los-en una per a ells, llavors l’Anna anava a la botiga, comprava un metre de roba i la confeccionava. Per mi era com un aprenentatge, no sabia ni calcular el preu que havia de fer pagar. En un principi feia peces úniques personalitzades per encàrrec, ara treu col·leccions limitades. Van recórrer fires per tot Catalunya i així van donar a conèixer Cusart, la seva marca. Ara comercialitzen les seves creacions a través de www.cusartdesign.com, i les fan arribar directament al client a través del missatger que les serveix a domicili. No era gens de comprar per internet jo, però m’he adonat que això funciona molt bé, ens diu l’Anna.

Compromís amb l’entorn i la natura

Compromesos amb l’entorn i la natura com espai de creació i d'aprenentatge, les peces de roba de Cusart reivindiquen que es poden fer les coses d’una altra manera i encara que no sigui possible reduir totalment el nostre impacte, sí que podem minimitzar-lo i viure amb més consciència, asseguren. Es van comprometre a comprar sempre la matèria primera a Catalunya o tan a prop com fos possible i no haver de fer-les portar de l’Àsia o d’altres indrets remots.

L’Anna assegura que la gent del Pallars té un estil propi i que els pallaresos s’han identificat plenament amb la seva feina i amb el seu producte,

L’Anna Falguera assegura que la gent del Pallars té un estil propi i que els pallaresos s’han identificat plenament amb la seva feina i amb el seu producte, uns dissenys que transmeten els colors de la natura i l’essència pallaresa . El Lluís sempre em diu que jo no venc roba, que venc emocions, explica satisfeta. 

Cusart Taller Sort

Implicats en tota mena de propostes artístiques i creatives, l’Anna recorda quan van confeccionar el vestit de l’Atlant, el gegant de Sort, aquest va ser un repte majúscul, fent uns patrons de mides gegantines. Amb l’arribada de la pandèmia van tancar el taller de Sort, van impulsar un curset per a cosidores i es van posar a confeccionar mascaretes a tota marxa. Quan vaig arribar al Pallars em vaig dir a mi mateixa: aquí em quedo, recorda l’Anna.

Els dissenys de Cusart transmeten els colors de la natura i l’essència pallaresa.

El Pallars la va atrapar de seguida que hi va posar els peus i ara vull mostrar el meu agraïment i amor cap aquest territori a través de la nostra roba i de les nostres creacions. Abans de viure junts a Unarre, Balestui, Peramea i Sort, el Lluís ja havia passat temporades al Pirineu aragonès, a la Ribagorça i a l’Aran. El seu projecte en comú passa per viure plenament al medi natural i diuen que ja tenen al cap un indret privilegiat, solitari i únic, on fer-hi el niu. Això sí, al Pallars.

Cusart, la roba feta a mà a les muntanyes del Pallars
Comentarios