MOBILITAT

La consellera Vergés fa una crida a la prudència a les portes del primer cap de setmana d'aixecament comarcal

L'aixecament comarcal permès només per a la bombolla de convivència.
Consellera Vergés
photo_camera La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a la “prudència” /govern.cat

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a la “prudència” a les portes del primer cap de setmana d’aixecament comarcal permès només per a la bombolla de convivència. Vergés ha explicat que alguns dels indicadors de la pandèmia per la Covid-19 “s’han estancat i ja no baixen i, fins i tot, alguns han pujat lleugerament. L’RT, per exemple, se situa a 0,99,  i això vol dir un estancament de la situació epidèmica”.  

En aquest sentit, ha demanat “no abaixar la guàrdia”; ha explicat que ara mateix hi ha 423 persones ingressades a les unitats de cures intensives per Covid-19 i ha alertat que “si hi hagués un rebrot, les UCI estarien més plenes que a l’inici de la tercera onada. Necessitem mantenir el decreixement, donar temps perquè les unitats de cures intensives es vagin buidant”. 

“El virus ens ho està posant molt difícil, posem-li també nosaltres difícil al virus”, ha subratllat la consellera, que ha recordat la importància de limitar les trobades i mantenir les mesures de seguretat: mascareta, distància, rentat de mans i ventilació.  

D’altra banda, la titular de Salut també ha remarcat que “la vacunació a Catalunya no s’ha aturat. Aquesta setmana s’han administrat 54.000 vacunes, la majoria segones dosis. Hem de seguir caminant cap a la immunització de la població de Catalunya. Tenim confirmació que en les properes setmanes podrem doblar dosis de les vacunes de Pfizer i això vol dir que el ritme continuarà augmentant". 

Vergés també ha assenyalat que el Departament de Salut està pendent de la decisió que l’Agència Europea del Medicament (EMA) prengui aquesta tarda sobre la vacuna d’Astrazeneca, suspesa temporal i cautelarment durant 15 dies,  i de si la decisió provoca algun canvi en la campanya de vacunació a Catalunya.  

Per la seva part, el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha indicat que el sistema sanitari està en situació de tensió i que “el volum de pacients a la unitat de crítics, amb 423, segueix sent molt elevat”. Comella ha exposat que si entréssim en una nova onada, les previsions és que ingressarien unes 400 persones més. Per tant, “si es produís un nou creixement podríem situar-nos a un escenari de més de 800 persones en aquestes unitats només per Covid-19, un volum molt elevat.” 

El director del CatSalut ha remarcat que durant la “tercera onada vam tenir durant 30 dies seguits 1.000 persones ingressades a les unitats de cures intensives”. Comella ha remarcat que és una tensió molt alta i ha recordat que abans de la pandèmia hi havia 570 llits de crítics. Per tant, actualment es “treballa pràcticament el doble de velocitat que fa un any” i això suposa un “impacte molt gran pels professionals”. 

Sàmper

El director de Servei Català de la Salut també ha fet menció a la capacitat de diagnosticar infeccions respiratòries agudes COVID, un dels “principals indicadors”, ha indicat. Comella ha exposat que fa només quatre setmanes els diagnòstics baixaven un 20% respecte les anteriors, en canvi, actualment, ens trobem al voltant del 2%. Aquesta tendència, ha dit Comella, cal tenir-la en compte i estar atent a la seva evolució, perquè es va observar el mateix al final de la segona onada. I ha conclòs que “darrera cada infecció detectada existeix el risc d’haver d’utilitzar recursos d’unitats de crítics”. 

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha explicat que des del 15 de març, quan es va aixecar aquest confinament comarcal, “s’ha produït un creixement sostingut i considerable de la mobilitat i ha recordat que “aquest augment de la mobilitat comarcal s’ha de fer amb seny”. Per aquest motiu, el conseller ha demanat “que tinguem molt clar que el confinament segueix, que hi ha aquesta excepcionalitat però que no s’hauria de trencar mai la bombolla i no hauríem d’interaccionar amb bombolles diferents”.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que pel que fa a la mobilitat, en dies feiners ja havia anat augmentant entre un 2% i un 3% i aquesta setmana s’han produït augments a l’Àrea Metropolitana de Barcelona de fins al  9% dilluns i al voltant del 5% dimarts i dimecres. Segons el conseller, aquestes xifres en la mobilitat ens situen a les del període d’abans del confinament municipal, sobre els mesos de setembre i octubre del 2020, i només al voltant d’un 5% per sota de la situació pre-pandèmia. Fora de l’àrea metropolitana, l’increment enregistrat aquesta setmana segueix la mateixa “tònica arribant en molts casos al 10% o més.

 “Aquesta perspectiva dels primers dies d’aixecament comarcal doncs ens marquen aquest increment de la mobilitat que ens porta a xifres similars a les d’abans de la pandèmia. Això pot incrementar-se a partir del cap de setmana, tot i tenir en compte la situació meteorològica”, ha assenyalat. 

El titular d’Interior també ha informat que els mossos d’esquadra faran controls dinàmics als parcs naturals per evitar congestions als pàrquings i per reduir la interacció social que es pot donar encara que sigui a l’aire lliure. 

Finalment, Sàmper ha explicat que per minimitzar les possibles retencions que es puguin registrar aquest cap de setmana en destinacions de muntanya i de costa, “el Servei Català de Trànsit ha recuperat, després de diverses setmanes, la planificació de mesures especials de circulació, ordenació i regulació de la mobilitat” i ha informat que a més d’habilitar les mesures típiques d’aquesta època de l’any, de mobilitat hivernal cap a les zones de muntanya, també s’han planificat mesures de mobilitat cap a la costa, pels possibles moviment que també es puguin registrar en aquestes zones després de setmanes amb confinament comarcal.

Per la seva banda, el comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha destacat que en el primer any de pandèmia “els fets delinqüencials han baixat un 31%, la qual cosa suposa uns 200.000 fets delictius menys. Els delictes que més han baixat són els furts amb 130.000 menys fets denunciats, amb un descens del 55,3%”. Així mateix, ha explicat que "els robatoris amb violència i intimidació han baixat en 12.000 fets, un 39% menys, i que els robatoris amb força a establiments comercials ho han fet en 5.000, un descens del 55,3%".

El portaveu dels Mossos d’Esquadra ha explicat que es continuen denunciant estafes amb l'intent de venda de vacunes i material sanitari. Aquestes es dirigeixen a centres de gent gran o a particulars. Fins ara, s'han detectat 110 intents des de principi d'any.

Finalment, i en la mateixa línia que el conseller, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha reiterat que “cal evitar la interacció amb les persones que no siguin de contacte habitual en tota aquesta mobilitat que es produeixi fora de la comarca. “Hem de recuperar la justificació de la mobilitat fora de la comarca i que no es modifiqui aquesta bombolla”, ha insistit.