PATRIMONI

La Conferència Episcopal Tarraconense afirma que l'Església “no s'ha apropiat de res que no fos seu”

Admet “possibles errors” en les immatriculacions i es mostra oberta al “diàleg”
Consellera Capella i vicepresident Aragonès
photo_camera La consellera de Justícia, Ester Capella, amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès/govern.cat

Les deu diòcesis amb seu a Catalunya que formen la Conferència Episcopal Tarraconense han afirmat que l'Església “no s'ha apropiat de res que no fos seu”, després que avui el Govern hagi revelat que la institució religiosa ha inscrit 3.722 immobles al seu nom sense cap títol que n'acredités la propietat. La Conferència assegura que les “immatriculacions”, la primera inscripció d'una finca al Registre de la Propietat, s'han fet amb la “documentació de prova de la titularitat eclesial” i “d'acord sempre amb la legalitat vigent”. L'entitat admet “possibles errors” i es mostra oberta al “diàleg” i a resoldre els litigis “de forma amistosa”. Si no hi hagués acord, “sempre es podria recórrer als tribunals de justícia competents”, afegeix.

Segons la Conferència Episcopal Tarraconense les immatriculacions s’han dut a terme després que entre el 1861 i el 1998 no es poguessin inscriure temples destinats al culte catòlic, perquè la possessió de l'Església es considerava de pública notorietat.

El 1998, recorda la institució eclesiàstica, aquesta prohibició es va considerar inconstitucional i es van poder registrar els béns fins el 2015, “amb la forma legal d’inscripció per certificació”.

Finalment, la Conferència afirma que els béns immatriculats “han estat i estan a disposició dels fidels”, ja que “no pertanyen a cap rector o bisbe a títol personal, que només són administradors d’aquests béns”.