05.12.2020 |
Viure als Pirineus

EDUCACIÓ

Compromís X Pirineu presenta una bateria de propostes en defensa de l’escola rural

Compromís demana que es desplegui a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu el Pla pilot que permet a les escoles rurals la incorporació de les llars d’infants als seus centres.
Primer pla dels alumnes de l'escola rural de Tírvia, al Pallars Sobirà, el primer dia de classe/Marta Lluvich
Primer pla dels alumnes de l'escola rural de Tírvia, al Pallars Sobirà, el primer dia de classe/Marta Lluvich
Compromís X Pirineu presenta una bateria de propostes en defensa de l’escola rural

'Compromís X Pirineu' ha anat recollint la preocupació d’alguns municipis de l’Alt Urgell per la supervivència de la seva escola rural per la dificultat de fer front des dels ajuntaments a les despeses que suposa el manteniment de les instal·lacions i a la disminució constant d’alumnes. Per Compromís, la defensa del model de l’escola rural és fonamental en la lluita contra el despoblament del pobles.

Per tal de defensar el model d’escola rural i per garantir els seus mitjans, Compromís reclama a la moció demanar al Departament d’Ensenyament un major finançament per les escoles rurals de la comarca; mitjans econòmics que han de servir tant pel manteniment de les instal·lacions com per oferir serveis que les facin més atractives per les famílies.

Carlota Valls: l’escola rural també és un mitjà per fixar la població i aturar així el despoblament que pateix el nostre territori".

També s’insta al Departament d’Educació que desplegui a la demarcació veguerial de l'Alt Pirineu el Pla pilot que permet a les escoles rurals la incorporació de les llars d’infants als seus centres, per aquells pobles que no en tenen o la que tenen podria arribar a tancar per ser insostenible.

Demanen que les famílies de la Seu d'Urgell puguin optar, si així ho desitgen, per portar els seus fills a una escola rural de l'Alt Urgell amb places lliures.

Compromís insta també a demanar al Departament d’Ensenyament que introdueixi uns canvis en el procés de matrícula per a que totes les famílies d’un municipi tinguin com a escola de referència la seva pròpia escola i que les famílies de la Seu d'Urgell puguin optar, si així ho desitgen, per portar els seus fills a una escola rural de la comarca amb places lliures.

Per últim també és important reclamar al Departament d’Educació per a que apliqui incentius i formació especialitzada als mestres de l’escola rural, garantir els serveis de menjador i transport escolar a les escoles rurals, assegurant beques per famílies en situació vulnerable; i per últim donar suport a les AMPAs de les escoles rurals per activitats extraescolars.

Carlota Valls, regidora de Compromís X La Seu i consellera portaveu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell declara que "davant dels problemes de finançament de les escoles rurals de la comarca, cal demanar un esforç a la Generalitat per garantir la seva supervivència" i afegeix que "l’escola rural també és un mitjà per fixar la població als diferents municipis i nuclis de la comarca i aturar així el despoblament que ve patint el nostre territori".

Compromís X Pirineu presenta una bateria de propostes en defensa de l’escola rural
Comentarios