SALUT

El Col·lectiu de Dones Feministes del Pallars exigeix al CatSalut poder avortar a l'Alt Pirineu

El col·lectiu feminista denuncia que a l’Hospital del Pallars no es pot avortar per l’objecció de consciència dels dos professionals.
Avortament Hospital Pallars
photo_camera Cartells reivindicatius a l'Hospital del Pallars a Tremp

Aquest dilluns, 9 de març, han aparegut a l’Hospital del Pallars, al CatSalut i a diferents CAPs de la comarca del Pallars Jussà, cartells enganxats a les parets, que reclamen el dret a l’avortament al propi territori.

El "col·lectiu de dones feministes del pallars" s'han fet seva aquesta reivindicació i han manifestat, a través d'un comunicat, que "som moltes les dones que entenem aquesta reclamació i ens la fem nostra, ja que no ens han deixat avortar al nostre territori, tot i complir els supòsits legals que preveu la llei. A més, diverses vegades s’ha qüestionat la nostra decisió per part dels professionals autoanomenats ‘provida’"

Avortament bis

El Col·lectiu de Dones Feministes del Pallars ha explicat que segons l’actual legislació, “la Llei orgànica 2/2010, de 3 de març, té per objectiu garantir els drets fonamentals en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva, regula i estableix les obligacions corresponents dels poders públics. (...) Aquesta Llei "regula els supòsits en què es pot interrompre l’embaràs i garanteix el dret a la prestació sanitària a través de la xarxa de salut pública i privada"

El col·lectiu feminista denuncia que a l’Hospital del Pallars no es pot avortar a causa de l’objecció de consciència dels dos professionals que l’haurien de practicar.  

Segons aquesta llei, els serveis d’atenció sanitària de la xarxa pública han d’oferir el servei de l’avortament en els supòsits legals. En aquest sentit, el Col·lectiu de Dones Feministes del Pallars recorda que "l’avortament es pot fer de forma farmacològica o de forma quirúrgica, decisió que el professional ha d’informar, assessorar i acompanyar". És per això que denuncien que "al territori de l’Alt Pirineu i l’Aran, concretament a les comarques Pallars Jussà, Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, la interrupció voluntària de l’embaràs no és un servei que ofereixi l’Hospital del Pallars a causa de l’objecció de consciència dels dos professionals que l’haurien de practicar".  

Actualment, en el supòsit d’avortament farmacològic, a les dones pallareses - segons el col·lectiu feminista - se les deriva a Balaguer, a la demarcació veguerial de Lleida, on només hi ha una professional sanitària que dona aquest servei. I en el supòsit d’avortament quirúrgic, les usuàries només poden accedir a les altres demarcacions veguerials. A les demarcacions de Lleida i de l'Alt Pirineu no s'ofereix l’avortament quirúrgic.

Segons el Col·lectiu Feminista, aquesta situació és inacceptable políticament i social, i el silenci dels partits polítics és complicitat

El Col·lectiu de Dones Feministes del Pallars exigeixen al CatSalut que ofereixi el servei de l’avortament. El col·lectiu s'ha mostrat sorprés per la poca visibilitat que s’ha donat a aquesta manca de drets per part de les persones treballadores de l’Hospital del Pallars, els sindicats i l’equip que dona el servei d’atenció a la salut sexual i reproductiva.

Lamenten que els polítics fa anys que estan de braços plegats en aquesta qüestió

El col·lectiu també també ha denunciat la nul∙la preocupació per part dels partits polítics i representants institucionals del territori, i han dit: "vosaltres - els representants polítics - que podeu tenir incidència en aquest aspecte, fa anys que esteu de braços plegats. Aquesta situació és inacceptable políticament i social, i el vostre silenci és complicitat"

Catsalut Tremp