14.05.2021 |
Viure als Pirineus

RAMADERIA

Cinc escorxadors pirinencs rebran els ajuts del nou pla de mesures d'Agricultura

Els escorxadors de la Seu d'Urgell, Sort, Vilaller, Isona i Conca Dellà i la Pobla de Segur, s'han acollit a la nova línia d'ajuts d'Agricultura. 
Escorxador de Sort
Interior de l'escorxador de Sort
Cinc escorxadors pirinencs rebran els ajuts del nou pla de mesures d'Agricultura

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat aquest dijous un pla de mesures per a escorxadors de baixa capacitat que permetrà fer inversions i afavorir el desenvolupament de cadenes de distribució curtes i mercats locals impulsant el manteniment i la conservació del patrimoni i de l'ecosistema agroforestal i socioeconòmic.

El Departament ja està tramitant una línia d’ajuts que contribueix a la viabilitat de 18 petits escorxadors de proximitat repartits per Catalunya, entre els quals hi ha cinc escorxadors pirinencs: l'escorxador general frigorífic de la Seu d'Urgell; l'escorxador municipal de Sort, al Pallars Sobirà; l'escorxador de Vilaller, a l'Alta Ribagorça; l'escorxador d'Isona i Conca Dellà i el de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.

sdr

(Foto: Patis exteriors de l'Escorxador General Frigorífic de la Seu d'Urgell/FS)

Es tracta d’un ajut plurianual, és a dir, que tindrà la convocatòria d’aquest any 2020 i una convocatòria més per als dos anys vinents. Així, s’han establert tres línies d’actuacions diferents. La primera en inversions consistents en la compra i instal·lació de maquinària i equipament o obres d’arranjament i reforma d’instal·lacions ja existents. La segona en l’elaboració i redacció de projectes tècnics per a la construcció de nous petits escorxadors o per a les obres d’arranjament i reforma d’instal·lacions ja existents. I, finalment, una tercera en inversions en la construcció de nous petits escorxadors d’ungulats domèstics.

En aquesta primera convocatòria, s’ha rebut un total de 18 sol·licituds per un import de 150.357,49 €. 16 són per a millores i reformes en escorxadors ja existents i dues per desenvolupar projectes nous.

Teresa Jordà pla escorxadors

“Volem fomentar la sostenibilitat de la producció primària, el comerç de productes de proximitat i garantir la fixació de persones a les  zones més desfavorides dotant-les de recursos per poder desenvolupar activitat econòmica”. Així ho ha manifestat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, durant la presentació del pla de suport a petits escorxadors de Catalunya. Es tracta de facilitar la fixació del sector ramader al territori afavorint l’arrelament de la població al medi rural i desenvolupant cadenes de distribució curtes i mercats locals.

Mafriseu

En els darrers anys, han tancat l’activitat diversos escorxadors de baixa capacitat i això ha comportat que el bestiar de les explotacions ramaderes s’hagi de dur a escorxadors més allunyats. Aquesta situació afecta sovint petites explotacions situades a les zones desfavorides i de muntanya, i n’ha ocasionat en algun cas el tancament. Molts dels escorxadors petits que encara estan oberts a Catalunya es troben en situacions complicades de viabilitat. Per això, davant aquest panorama, Jordà ha explicat que “hem de fomentar la modernització i la creació de petits escorxadors amb un disseny i tecnologia que permetin augmentar l'eficàcia i eficiència del sistema productiu”. Segons Jordà aquest suport econòmic en inversions als escorxadors vol promoure i fomentar la innovació, eficiència i competitivitat dels petits escorxadors d’ungulats domèstics que tenen compromesa la continuació de la seva activitat. A més, també es vol donar suport en la implantació de nous petits escorxadors.

Cinc escorxadors pirinencs rebran els ajuts del nou pla de mesures d'Agricultura
Comentarios