19.02.2020 |
Viure als Pirineus

Risc d'allaus al Pirineu

La pujada de temperatures després de les darreres nevades ha fet incrementar el risc d'allaus al Pirineu. L'estació d'esquí d'alta muntanya de Tavascan, al Pallars Sobirà, ha tancat la temporada de les pistes d'esquí alpí aquest dissabte. El motiu ha sigut una allau provocada per la mateixa estació, que ha malmès algunes instal·lacions de les pistes. Una altra allau al Pallars ha provocat danys al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a les Valls d'Àneu, entre Alós d'Isil i el refugi del Fornet. A Andorra també hi ha hagut diverses allaus que han fet extremar les precaucions a les estacions d'esquí.

L'estació de Tavascan ha tancat la temporada a causa dels allaus.
L'estació de Tavascan ha tancat la temporada a causa dels allaus.
Risc d'allaus al Pirineu

La nevada d'aquesta setmana havia deixat més de dos metres de neu nova en alguns punts de l'estació de Tavacan. Una allau provocada pels mateixos artificiers de l'estació en les tasques de manteniment ha causat una gran avinguda de neu i la seva força ha fet malbé unes instal·lacions de les pistes d'alpí.

Els tècnics treballen ara per adequar les instal·lacions per poder obrir la resta d'espais esquiables com els circuits inclusius d'esquí nòrdic, raquetes i les rutes amb l'Snow Retrac.

Els usuaris que ja tenien el forfet de temporada podran esquiar aquestes setmanes en estacions pròximes com Port Ainé o Espot. Gràcies a l'acord de col·laboració i reciprocitat entre l'Ajuntament de Lladorre, gestor de les pistes de Tavascan, i Ferrocarrils de la Generalitat, gestor de Port Ainé i Espot, els usuaris del forfet podran esquiar en les altres pistes sense cap sobrecost.

Una altra allau al Pallars ha provocat danys al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a les Valls d'Àneu, entre Alós d'Isil i el refugi del Fornet. La neu ha baixat pel barranc d'Àtics i s'ha emportat centenars d'arbres, ja que era una zona on feia molts anys que no hi havia una allau. L'acumulació de neu ha provocat una presa natural que ha fet pujar el nivell del riu Noguera Pallaresa uns quatre metres, l'ha col·lapsat, ha generat una avinguda d'aigua i s'ha emportat un pont de fusta.

Així mateix, a Andorra s'ha produït diverses allaus en els punts més alts de les estacions d'esquí del país i en alguns casos han estat els mateixos tècnics de les estacions (com és el cas de Grandvalira) els que han provocat les allaus, de forma controlada, per tal d'evitar riscos per als usuaris de les estacions.

Comentarios