Cada cop menys serveis bàsics als pobles del Pirineu

Els municipis berguedans de Vilada i Borredà es queden sense l'únic caixer del poble. Els ajuntaments demanaran al Govern que actuï per garantir els serveis bàsics als pobles petits

foto_3368427
photo_camera Cada cop queden menys caixers als pobles del Pirineu

Ara són els municipis berguedans de Vilada i Borredà els que des d'aquest dijous estan sense cap caixer automàtic. L'única entitat bancaria present a tots dos pobles, el BBVA, ha decidit retirar-los i adreçar als veïns al municipi més proper: Berga. Els ajuntaments dels dos municipis, indignats per la decisió, es queixen que no se'ls hi ha donat cap altra opció. Els seus alcaldes avancen a l'ACN que exigiran al Govern de Quim Torra que engegui mesures per garantir que els pobles petits com els seus disposin dels serveis bàsics. Ho faran a través del grup parlamentari del PSC. Els batlles recorden que viuen en municipis amb un clar predomini de vilatans d'edat avançada i que no disposen de mitjans propis per desplaçar-se a la capital del Berguedà.

La retirada dels caixers automàtics de Vilada i Borredà arriba després d'un llarg periple. Joan Roma, alcalde de Borredà, recorda que el caixer era inicialment de Caixa Manresa però amb la posterior conversió a Catalunya Caixa i ara a BBVA es van anar reduint els serveis. De disposar d'oficina cinc dies a la setmana, es va passar a tres. Després a un i en un local municipal i, tot seguit, a cap però es mantenia un caixer "que únicament permetia fer retirades i amb targeta", recorda. El 8 de juny, mitjançant un cartell, l'entitat va informar els veïns del tancament. "Vam demanar una reunió amb el BBVA però la decisió estava presa", diu l'alcaldessa de Vilada, Montserrat Badia.

Comissions zero i Berga

Badia explica que l'alternativa que s'ha donat als veïns és desplaçar-se a Berga. La capital del Berguedà se situa a 20 minuts en cotxe de Vilada i a 35 de Borredà. La batlle recorda que es tracta de municipis amb un clar predomini de la gent gran, molts dels quals no disposen de vehicle propi. Pel que fa al transport públic, només hi ha dos autobusos al dia.

L'altre gran damnificat, afegeix l'alcaldessa, és el comerç. Explica que, inicialment, l'entitat bancària "ha ofert datàfons" i comissions "zero" per a ells, una solució que ha generat dubtes "i ens temem que només la mantinguin el primer any".

Municipis turístics

Roma recorda que el turisme té un pes important per a tots dos municipis i que, sense cap mena de dubte, la retirada del caixer els afectarà. "És estúpid retirar-ho abans de l'estiu", diu el batlle, que creu que se'ls hi hauria d'haver deixat un marge de temps abans de deixar el poble sense caixer "a l'espera que les noves tecnologies ofereixin una alternativa".

Indignació entre el veïnat

La decisió de l'entitat bancària ha causat indignació entre el veïnat. Dijous, a les 10 del matí, un operari desconnectava l'aparell de Vilada que, expliquen els veïns, ja feia un parell de dies que estava sense efectiu.

Josep clotet, veí del municipi, lamenta que "al poble ens van deixant sense res". "S'ho haurien de fer mirar i pensar una mica en la gent gran", es queixa Narcís Jarque, tot afegint que es tracta d'un poble on "no queden botigues" i la darrera decisió "encara empitjora més les coses".

Maria Rosa Boadella assegura que se senten "descuidats". "Diuen que s'ha de potenciar la comarca i ens treuen el caixer. Això és un peix que es mossega la cua", comenta.

En el cas de Borredà el caixer va funcionar fins dijous passades les 11 del matí. Mireia Magrans va ser la darrera en fer-ne ús. "Pocs som al poble i el poc turisme que ens queda el deixarem de tenir", es queixa la veïna, que preveu que la desaparició de l’aparell és només l'inici. "Primer és el caixer, després el servei mèdic i anar fent fins a deixar morir el poble", opina.

Àngel Roca també es mostra indignat. Fa 84 anys que viu a Borredà i "a aquestes alçades potser tocarà marxar", diu. "Ara què? He d'anar a Berga? Si no he tingut mai cotxe!", exclama, sense ser capaç de preveure com s'ho farà.

Crítiques al Govern

L'alcalde de Borredà es queixa de la poca sensibilitat de l'entitat però també del Govern que "ens deixi abandonats als pobles petits i no intervingui per arrelar els serveis al territori". Per aquesta raó, afegeix Badia, traslladaran la queixa a l’executiu mitjançant el grup parlamentari del PSC amb l'objectiu "de salvar els serveis que entenem com a bàsics".

Roma creu que l'executiu ha d'exigir a les empreses que mantinguin aquests serveis "si volen potenciar i protegir el món rural". Confia en el fet que altres batlles de pobles de muntanya "s'hi afegeixin perquè és una problemàtica que ens interessa a tots si no volem quedar desertitzats".