Batalla envia una carta de queixa a TV3 pel programa Sense Ficció sobre contraban

Les reaccions no s'aturen. Aquest dijous l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, ha enviat una carta de queixa (publicada a la seva pàgina de facebook) dirigida al President de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i al Director de Televisió de Catalunya. El motiu d'aquesta carta és per expressar la seva queixa i fer-los arribar el malestar per la imatge de la ciutat i del territori que es va mostrar en l'emissió del reportatge sobre contraban de tabac del programa Sense Ficció emès el dimarts 2 de juny per TV3 en horari de màxima audiència. Es dóna la circumstància de què Batalla és, també, membre de la Comissió de Control de l'Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. A continuació, la reproduïm íntegrament.

Albert Batalla
photo_camera L'alcalde de la Seu, Albert Batalla, en una foto d'arxiu.

Carta dirigida al President de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i al Director de Televisió de Catalunya. 

El motiu d'aquesta carta és per expressar la meva queixa i fer-los arribar el malestar per la imatge de la ciutat i del territori que es va mostrar en l'emissió del reportatge sobre contraban de tabac del programa Sense Ficció emès el dimarts 2 de juny per TV3. Tinc la certesa que aquesta queixa és compartida per molts urgellencs i urgellenques. 

Permeti'm en primer lloc manifestar-li algunes de les opinions que vaig expressar durant la gravació del documental i que penso que no han quedat ben recollides amb els talls que van sel.leccionar de l'entrevista que em van fer: El contraban és una pràctica minoritària a la nostra ciutat. Com en tot territori de frontera, el contraban existeix i és un delicte perseguit, com ha de ser mentre persisteixi aquesta pràctica. La immensa majoria de la gent de la Seu d'Urgell treballem i ens guanyem la vida de forma honesta i amb tot l'esforç. La Seu és una de les ciutats més segures de Catalunya ja que s'hi produeixen 25 fets delictius anuals per cada 1000 habitants, mentre la mitjana catalana és de 75 per 1000. També vaig explicar que el cas Ausàs em va generar sorpresa i decepció pels fets i per la gran expectació mediática, que calia respectar les decisions judicials i, per altra banda, que sentia tristesa per l'apreci cap al Sr. Ausàs. 

Entenc que aquest era un reportatge sobre el contraban i no sobre la Seu i per tant comprenc que descartessin els missatges que vaig afegir sobre punts forts del territori com la capitalitat del formatge, l'única catedral romànica de Catalunya o les proves internacionals que fem al Parc Olímpic del Segre. El reportatge no anava d'això, ja ho entec. També entenc que aquestes explicacions són una mirada sobre la realitat i que hi ha altres persones que intervenen al programa en poden fer d'altres. Ara bé, el retrat que van fer de la qüestió del contraban, que està bé que se'n parli a la televisió pública, indueix a pensar que aquest és un modus vivendi generalitzat a la zona, cosa que és rotundament falsa i injusta. La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha de vetllar especialment per evitar l'estigmatització o la generalització en els seus productes, especialment els informatius. 

Per una ciutat com la Seu, allunyada de les grans capitals, és dificil situar a la retina del país missatges que ens facin singulars, atractius i potents, malgrat que els tenim. Apareixer durant una hora de "prime time" a la televisió líder és un somni, que en aquesta ocasió s'ha transformat en un injust malson. Crec sincerament que no hi ha prou consciència d'aquest fet.

Faig aquesta reflexió amb tot el respecte, estima i consideració que tinc cap a TV3 i tota la gent que hi treballeu, però amb tot el convenciment demano a la televisió publica del nostre país que faci una reflexió a fons per a corregir el tractament parcial i massa sovint estigmatitzat que es fa del Pirineu i en aquest cas concret, de la Seu. Em poso a la vostra disposició per parlar-ne personalment. 

Albert Batalla, alcalde de la Seu d'Urgell