08.08.2020 |
Viure als Pirineus

ELECCIONS MUNICIPALS

Alcaldes que pleguen, repeteixen i... canvien de marca

El 26 de maig, sigui quin sigui el resultat de les eleccions municipals, alguns alcaldes de l'Alt Pirineu deixaran de ser-ho. Després d'anys d'administrar els interessos dels seus veïns i veïnes i de representar-los, han pres la decisió de plegar, propiciar el relleu al capdavant de les seves formacions polítiques i preparar-se per afrontar una nova vida. Alguns altres, en canvi, segueixen a l'activitat política ja sigui amb el seu partit de sempre o bé canviant de sigles.

Joan Perelada al seu despatx de l'Ajuntament de la Vall de Boí/alcaldes.eu
Joan Perelada al seu despatx de l'Ajuntament de la Vall de Boí/alcaldes.eu
Alcaldes que pleguen, repeteixen i... canvien de marca

Tremp tindrà una alcaldessa

És el cas de Tremp on, abans de començar la campanya electoral, ja podem avançar que la capital del Pallars Jussà tindrà una alcaldessa. Serà així perquè els tres partits polítics que es presenten als comicis, proposen dones per encapçalar les seves candidatures a l'ajuntament trempolí. Sílvia Romero és la candidata de 'Compromís X Tremp' substituint l'històric Víctor Orrit, que ha estat alcalde durant cinc mandats municipals. Per la seva banda, Anna Ritz serà l'alcaldable de 'Junts per Tremp', en substitució de l'actual primer edil Joan Ubach, que va anunciar fa mesos que abandonava la política municipal per raons personals. Finalment, Maria Pilar Cases regidora i vicepresidenta del Consell Comarcal del Pallars Jussà liderarà de nou la candidatura d'ERC.

A la Pobla de Segur la renovació també arriba al capdavant del consistori. Lluís Bellera, alcalde poblatà des de l'any 2004, ha decidit no tornar-se a presentar després de 15 anys a l'alcaldia i ha passat el relleu com a candidat d'ERC a Marc Baró.

A la Torre de Capdella s'han produït novetats importants: l'alcalde socialista Josep Maria Dalmau, primer edil des de fa setze anys i amb majoria absoluta, aquest 26-M ha optat per canviar de marca i es presentarà liderant la candidatura independentista d'ERC.

Dalmau

Plega Joan Perelada, sis vegades alcalde de la Vall de Boí

A l'Alta Ribagorça, Joan Perelada deixarà l'alcaldia de la Vall de Boí, després de 24 anys de retenir-la. L'alcalde ribagorçà ha decidit no tornar-se a presentar i tancar així la seva etapa política, després de guanyar l'alcaldia en sis eleccions consecutives. El 1995, Joan Perelada es va presentar amb l''Agrupació Electoral Independents de la Vall de Boí', aconseguint capgirar el mapa polític local d'aquell moment. El 1999 i el 2003, ho va fer per 'Convergència i Unió' i va tornar a revalidar l'alcaldia en les dues ocasions. El 2007 va presentar-se per IPVB-PM, una candidatura associada al PSC, aconseguint 7 dels nou regidors possibles. El 2011 va obtenir una vegada més l'alcaldia i ho va fer amb la llista 'Progrés Municipal'. A les últimes eleccions municipals, el 2015, amb 'Independents per la Vall de Boí' Joan Perelada obtenia per sisena vegada l'alcaldia del seu municipi.

Joan Perelada 1

A la Seu d'Urgell, Albert Batalla, que ha estat alcalde els darrers onze anys, va anunciar fa uns mesos que ja no es tornaria a presentar. El substitueix com a cap de llista de 'Junts per la Seu' el pediatre de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega. A la Seu d'Urgell, en aquestes eleccions municipals del 26 de maig, es presenten vuit candidatures, una xifra rècord.Albert Batalla alcalde

A Sort, l'alcalde Raimon Monterde, que ara fa quatre anys encapçalava 'Fem Municipi', ha optat per canviar de sigles i el 26-M serà el cap de llista de 'Som Poble', una agrupació d'electors deslligada dels partits polítics. El seu lloc al capdavant de 'Fem Municipi-ERC' l'ocupa en aquesta ocasió Maleni Barbero, actual tinent d'alcalde. També hi ha hagut canvis en el principal partit de l'oposició on Llàtzer Sibís, exalcalde i cap de llista de CiU el 2015, ha estat substituït ara per la diputada i actual regidora Imma Gallardo (Junts per Sort).

Raimon Monterde 2

A Esterri d'Àneu, després de la renuncia, fa sis mesos, de l'alcalde Ramon Villuendas i la seva substitució per Joan Blanco, la formació republicana presenta ara Pere Ticó com a candidat a l'alcaldia. Pel que fa a 'Junts per les Valls d'Àneu-Esterri d'Àneu'Ferran Lloret substitueix Immaculada Bruna i Antoni Ricou és el cap de llista de 'Municipis Independents', una formació que es presenta per primera vegada.

Llista única a Lles de Cerdanya i Montellà-Martinet

A Puigcerdà i a la Cerdanya podem parlar, en general, de continuïtat. Albert Pereira es torna a presentar el 26-M com a candidat a l'alcaldia de la capital (Junts per Puigcerdà), després de vuit anys com a primer edil. El mateix podem dir de Francesc Xavier Porta, alcalde de Bellver de Cerdanya des de 2007, que encapçalarà altre cop la llista d''Endavant Cerdanya'. Aquesta continuïtat es pot traslladar també a Bolvir amb Bartomeu Baqué (Endavant Cerdanya); a Alp on l'alcalde Ramon Moliner (Junts per Alp) repeteix com a candidat; a Llívia amb Elies Nova (ERC); a Ger amb Alfons Casamajó (Junts per Ger); o bé a Montellà-Martinet, on l'alcalde Josep Castells (ERC) ja té garantida l'alcaldia perquè no s'ha registrat cap altra candidatura, com també ha passat a Lles de Cerdanya, amb Daniel Olivera (ERC) com a cap de llista.

Albert Piñeira

A Vielha e Mijaran, l'actual alcalde Juan Antonio Serrano torna a encapçalar la candidatura d'Unitat d'Aran. Per la seva banda, Pau Perdices, que ja va ser alcalde del 1999 a 2003 i de 2009 a 2011, ha decidit tornar a liderar la llista deConvergéncia Aranesa-PNA. Uns comicis municipals força continuistes alterats només per la irrupció d'Aran Amassa, una formació que presenta quatre candidatures municipals i també a les eleccions al Conselh Generau d'Aran, amb Mireia Boya com a candidata a síndica.

Alcaldes que pleguen, repeteixen i... canvien de marca
Comentarios