11.07.2020 |
Viure als Pirineus

BUTLLETÍ NÚMERO 1

Fem-li el salt a la grip

De ben segur que tothom ha sentit a parlar de la grip, però sabem realment què és? Amb la reposta a aquesta pregunta encetem la secció d'articles que la gerència de l'Institut Català de la Salut a l'Alt Pirineu i Aran elabora per als lectors de VIURE ALS PIRINEUS.

La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.
La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.
Fem-li el salt a la grip

FEM-LI  EL SALT A LA GRIP!

De ben segur que tothom ha sentit a parlar de la grip, però sabem realment què és? La grip és una infecció causada per un virus que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. Aquest virus s’escampa per l’aire, i a Catalunya arriba amb l’ hivern, quasi sempre a partir de la segona quinzena de desembre. 

L’any passat, només a l’Alt Pirineu i Aran van passar la grip més de 800 persones. A Barcelona van ser més de 53.000 els afectats per aquesta malaltia.

Els símptomes de la grip son també coneguts de tots: febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament.

Malgrat no sé normalment una malaltia greu, la grip ens pot fer perillar la nostra feina, un examen important, un compromís familiar o una festa amb els amics.  Us imagineu quina sort tindríem si poguéssim evitar passar-la?  Doncs és ben senzill: només  cal que ens vacunem.

El virus de la grip varia cada any i per aquest motiu cada any es fabrica una vacuna  que sigui efectiva pel nou virus.

Quines coses hem de saber per la nostra seguretat i la dels qui ens envolten?

La gravetat de la grip varia cada any, i aquest any es preveu una grip complicada.

La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

Els antibiòtics no curen la grip i  no solament no ens beneficien sinó que poden ocasionar problemes. De fet, degut a l’ús inadequat dels antibiòtics poden aparèixer bacteris resistents i difícils de controlar.

És important seguir unes normes d’higiene bàsiques com ara mantenir les mans ben netes,  rentant-les sovint amb aigua i sabó i  evitar la transmissió del virus tapant-nos la boca  al tossir o esternudar.

La grip pot provocar complicacions greus en els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb malalties cròniques.

Si pertanyem a algun d’aquests grups de població ens podem beneficiar de la vacuna.

Si tenim infants petits, si tenim familiars malalts, familiars molt grans o si som cuidadors, la millor manera de  protegir-los de la grip és que ens vacunem.

També ens hem de vacunar si treballem en serveis essencials per la comunitat.

La vacuna està elaborada a partir de virus gripals morts, i no pot produir la malaltia. Aquesta vacuna protegeix contra la grip, però no del refredat comú.

Efectes secundaris de la vacuna de la grip: pot produir molèsties locals lleus i rarament febre o malestar. Està contraindicada en cas de malaltia aguda, si hi ha hagut al·lèrgia a una dosi anterior o a algun component de la vacuna.

Si no us heu vacunat, encara hi sou a temps. No dubteu en contactar amb el vostre centre sanitari i demanar que us vacunin.  Feu-li el salt a la grip!

Per a més informació podeu visitar la web del Departament: http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/

Institut Català de la Salut - Gerència territorial Alt Pirineu i Aran

Fem-li el salt a la grip