20.04.2019 |
Viure als Pirineus

ENTORN NATURAL

Veïns de Baix Pallars i la Vall Fosca s'agrupen per defensar l'estany de Montcortès

Han creat una associació davant el descontentament que han generat les accions impulsades per l'Ajuntament de prohibir el bany i la pesca

Pla general de l'estany de Montcortès, al Pallars Sobirà/Marta Lluvich
Pla general de l'estany de Montcortès, al Pallars Sobirà/Marta Lluvich
Veïns de Baix Pallars i la Vall Fosca s'agrupen per defensar l'estany de Montcortès

Veïns del municipi de Baix Pallars (Pallars Sobirà) i la Vall Fosca (Pallars Jussà) han decidit agrupar-se i crear una associació per defensar el patrimoni natural de l'estany de Montcortès. L'associació s'ha creat per tal d'impulsar un pla d'usos de l'entorn natural. Des de l'entitat s'informa que la iniciativa ha sorgit davant ''el descontentament'' que han generat les accions impulsades per l'Ajuntament de Baix Pallars. Aquesta agrupació de veïns diu que no s'ha comptat amb la participació ciutadana i s'han limitat a posar cartells prohibint activitats com la pesca o el bany. Des de l'associació s'afirma que l'estany no compta amb la prohibició del bany. Activitats que sí que s'han regulat amb anterioritat són fer-hi foc, l'acampada i la navegació, segons l'associació.

La finalitat principal de l'associació és la protecció de l'entorn i l'impuls per a la redacció i desplegament d'un pla d'usos que garanteixi la seguretat mediambiental de l'estany i que aquest esdevingui un recurs natural per l'impuls de l'economia i de la zona.

L'estany de Montcortès està inclòs dins la Llei d'Espais Naturals Protegits (PEIN) des de 1985 i dins la Xarxa europea Natura 2000 per ser una Zona d'Especial Conservació (ZEC), però avui dia no disposa de cap regulació ni de cap pla d'usos que permeti un desenvolupament de les activitats agràries i d'oci sense malmetre el recurs natural, tot i estar contemplat a la Llei 12/1985, de 13 de juny d'Espais naturals. L'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà, és un dels pocs estanys del país d'origen càrstic. Juntament amb els estanys de Basturs és l'únic d'origen no glacial dels Pirineus. 

Davant aquesta situació, els membres de l'associació creuen que és un punt de partida important per impulsar un pla d'usos que compti amb la participació de tots els sectors econòmics i de defensa de l'entorn natural.
 

Comentarios