Testimonis de l’evasió nazi pel Pirineu retornen als punts de fugida

La Diputació de Lleida recull el testimoni de Paquita Sitzer, que va salvar la vida als 5 anys passant per les comarques de Lleida, en una visita que tindrà lloc la setmana vinent i que forma part del projecte “Perseguits i salvats”.

Passarel•la per a vianants del riu Noguera Pallaresa
photo_camera Joan Reñé es reunirà amb Paquita Sitzer.

Françoise Bielinsky, coneguda com a Paquita Sitzer, és una de les protagonistes del projecte impulsat per la Diputació de Lleida “Perseguits i salvats”, la senyalització de les cinc rutes d’evasió pel Pirineu de Lleida que van utilitzar els jueus per fugir del nazisme.

Paquita Sitzer tenia només cinc anys quan l’any 1942 es va veure obligada a fugir dels nazis juntament amb la seva família creuant els Pirineus fins a la localitat de Les, a la Val d’Aran. Allà va ser on un guàrdia civil del control de pas fronterer entre França i Espanya li va canviar el nom de “Françoise” per “Paquita”.

Actualment, Sitzer viu a Veneçuela i col·labora activament amb el Comité Venezolano de Yad Vashem i participa en pren part en fòrums i activitats divulgatives i escolars per tal de donar a conèixer el seu testimoni com a supervivent de l’Holocaust.

La setmana vinent vindrà a Lleida per reunir-se amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. Posteriorment visitarà algun punt de la cinquena ruta que s’ha senyalitzat recentment i que enllaça les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, des de Tuc dera Girèta, Montgarri, Pont de Perosa, Bordes de Perosa, refugi Fornet fins arribar a Alòs d’Isil.