27.05.2020 |
Viure als Pirineus

Sense cap debat previ, l'ós bru Goiat ja és al Pirineu

Sense cap mena de debat previ, des d'aquest dilluns hi ha un nou ós bru al Pirineu. Es diu Goiat, té 19 anys, pesa 205 quilos i ha arribat d'Eslovènia.

Goiat ja campa pel Pirineu.
Goiat ja campa pel Pirineu.
Sense cap debat previ, l'ós bru Goiat ja és al Pirineu

L'animal, alliberat a la vall de Bonabé, al Pallars Sobirà, s'ha portat per tal d'ajudar a consolidar la població d'óssos al Pirineu i que prengui el relleu de Pyros, el mascle d'aquesta espècie que els darrers 18 anys ha estat el dominador dins d'una àrea d'influència de 5.000 quilòmetres quadrats de muntanyes, a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran.

L'alliberament d'aquest plantígrad, finançat amb diners públics, ha arribat després de dies de reivindicacions i protestes del sector ramader del Pirineu que no veu amb bons ulls aquesta iniciativa i demana més protecció per al sector agrari i menys per als animals salvatges. En aquest sentit, des de Polítiques Ambientals han dit que la Generalitat contractarà una assegurança per indemnitzar els danys de l'ós, el voltor i el llop.

Goiat (paraula pallaresa que vol dir noi, jove, fadrí) haurà de conviure amb una trentena d'óssos més. Concretament a la zona on s'ha alliberat l'ós, a la vall de Bonabé, hi ha entre 3 i 4 femelles reproductives, aspecte que l'ajudarà a trobar rastre fàcilment i a centrar-lo a la zona. El director tècnic del projecte Piroslife, Santi Palazón, ha explicat que es mogui cap on es mogui trobarà óssos.

La zona de l'alliberament, vall de Bonabé, al municipi d'Alt Àneu, s'ha triat d'acord amb criteris tècnics i no a la predisposició mostrada pels alcaldes de la zona, ha aclarit, Miralles. Tot i que l'animal en un sol dia pot recorre grans distàncies, aquest dimarts, seguia a la Bonabé. Els emissors que li han col·locat al coll possibiliten fer seguiment constant dels moviments de l'animal. Palazón ha explicat que la primera setmana de seguiment serà més estricta i rebran senyal, via GPS cada 15 minuts. Posteriorment el seguiment serà més laxa. Si l'animal canvia de territori i es desplaça a la Val d'Aran o a França, aquest seguiment el realitzaran els tècnics d'aquesta zona.

Miralles ha explicat que aquest programa d'alliberament dura 3 anys i és una part del PyroLife, dotat amb 2,5 MEUR i ha afegit que transcorregut aquest temps ''es deixarà de parlar d'alliberament per parlar de cohabitació i oportunitats''.

Sense cap debat previ, l'ós bru Goiat ja és al Pirineu
Comentarios