El president del Sobirà, crític amb la nova línea de subvencions del Govern

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, creu que aquestes inversions no ajudaran a fer obres necessàries per accedir a nuclis i solament es podrà fer manteniment

foto_3226093
photo_camera Una màquina treballant a la carretera de Baiasca. Foto: Marta Lluvich

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, s'ha mostrat crític amb la línia de subvencions del Govern per a inversions en camins públics de titularitat local, adreçades als municipis i comarques de Catalunya, per al període 2018-2020. El pressupost global dels projectes presentats per cada ens (Ajuntament o Consell Comarcal) no pot superar els 50.000 euros. Amb aquesta inversió, ha explicat el president comarcal, que solament és podrà fer manteniment a les carreteres i serà impossible fer obres necessàries per millorar accessos als nuclis que requereixen grans inversions. Isús creu que aquests ajuts no s'adapten a la realitat de les comarques de muntanya.

Aquesta línia d'ajuts respon a la col·laboració entre tres conselleries (Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Territori i Sostenibilitat; i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació) per donar resposta a una petició que des del món local feia temps que es reclamava.

Isús ha reconegut que sí que van ser els Consells Comarcals els que van reclamar que els ajuts es centralitzessin en una sola conselleria però ha manifestat la seva disconformitat en la forma de distribuir-los. Pel president comarcal un Ajuntament amb un import màxim de 50.000 euros no podrà fer una gran obra a les seves carreteres i per aquest motiu creu que era millor poder demanar imports més elevats i per menys obres i més necessàries.

El Govern destinarà una dotació total de 29,5 milions d'euros, dels quals 16 milions els aportarà el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge; 9 milions seran a càrrec del pressupost del Departament de Territori i Sostenibilitat, i 4,5 milions, a càrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Aquests ajuts tenen la voluntat d'incidir en la cohesió territorial, garantir l'accessibilitat als nuclis de població i afavorir la mobilitat arreu del territori. Alhora, responen també al compromís del Govern de la Generalitat per donar suport als petits municipis, que són els que presenten més dificultats per poder dur a terme aquest tipus d'actuacions. Isús lamenta que aquests ajuts no siguin exclusius per les comarques de muntanya. 

Els ens locals podran destinar les subvencions a finançar les actuacions de millora i condicionament que es duguin a terme en un o més camins del municipi o comarca, sempre que formin part de la xarxa veïnal i rural de camins d'ús públic de titularitat local i que siguin, principalment, en àmbit no urbà i aptes per al trànsit rodat motoritzat.

Poden sol·licitar els ajuts els municipis de muntanya i els que pertanyen a una comarca de muntanya, sense límit de població; els municipis amb una població inferior a 5.000 habitants; els municipis capitals de comarca amb una població inferior a 20.000 habitants; els consells comarcals de muntanya, i el Consell General d'Aran.