ARTESANIA

Presenten a Llessui els tints naturals com un valor afegit a les fibres tèxtils

Nous, pela de ceba i fulles d'ortiga són alguns dels elements més utilitzats

L'artesana Lina Ratia posant pela de ceba a una cassola per fer tint. Imatge del 13 de novembre del 2018. (horitzontal)
photo_camera L'artesana Lina Ratia posant pela de ceba a una cassola per fer tint/Marta Lluvich

Els tints naturals són d'origen tan ancestral com les primeres artesanies tèxtils, de cistelleria o de ceràmica però cada cop s'estan perdent més. Ara, amb la voluntat de reivindicar-los i que es converteixin en un valor afegit a les fibres tèxtils s'ha organitzat un curs a Lleussi, a Sort. L'artesana Lina Ratia ha ensenyat, a una desena de persones, els secrets d'aquest ofici. Ratia ha explicat que ''la natura que ens envolta està plena de matèries colorants: a les fulles, les tiges, escorces, flors o arrels''. Totes elles són una de les matèries primeres dels tints. Entre els elements més utilitzats ha destacat la nou, la pela de ceba, les fulles d'ortiga o la pellofa de magrana. Aquesta jornada ha volgut recuperar procediments antics i adaptar-los en l'actualitat.

Els alumnes han après a utilitzar les plantes i elements vegetals de l'entorn per tenyir llana, així com tot el procés de tint: mordentar, extracció del color i els banys de tints.

Els colors que han aconseguit són: grocs i verds (ortiga), marrons (noguer) i ataronjats i grocs (pela de ceba). Lina Ratia ha destacat que s'ha de tenir previsió donat que si es vol tenyir durant l'hivern, s'ha de recollir les plantes a l'estiu perquè moltes no es troben durant tot l'any.

Lina Ratia no pot aconseguir tots els colors amb plantes del Pallars i quan porta plantes de d'altres zones o països mira que no estiguin en extinció o que no se'n faci un aprofitament poc sostenible.

  •