25.05.2020 |
Viure als Pirineus

Nens sense escola i carreteres perilloses

La nevada deixa els gruixos més importants dels darrers anys al Pallars Sobirà. Més de 700 alumnes s'han quedeat sense transport escolar per la nevada a les comarques del Pirineu.

Més de 700 nens no han anat al col·legi.
Més de 700 nens no han anat al col·legi.
Nens sense escola i carreteres perilloses

Un total de 704 alumnes de les comarques del Pirineu s'han quedat sense transport escolar aquest dilluns a causa de la nevada que cau des de la matinada, segons ha informat el Departament d'Ensenyament. El Pallars Sobirà, amb 416 alumnes i 36 línies anul·lades i l'Alta Ribagorça, amb totes les línies suspeses i 146 escolars afectats  són les dos comarques on hi ha hagut més incidència. A la Val d'Aran, tot i que la nevada també hi és persistent el Conselh Generau ha informat que no s'ha suspès el transport escolar.

Malgrat la supressió de les línies per l'acumulació de neu a les carreteres i la dificultat d'accés als petits nuclis on s'ha de recollir escolars, Ensenyament ha assegurat que cap escola ha tancat i per tant les classes es fan amb normalitat.

Segons Ensenyament, la nevada ha provocat a l'Alt Urgell l'afectació de 10 rutes de transport escolar amb un total de 86 alumnes; a l'Alta Ribagorça el transport escolar s'ha suspès en la seva totalitat de 15 rutes i 146 alumnes; al Pallars Jussà hi ha 5 rutes suprimides i 56 alumnes afectats; i al Pallars Sobirà només s'ha fet la ruta de Sort a Rialp i s'han suspès la resta, 36 rutes amb un total de 416 alumnes. En conjunt al Pirineu de Lleida són 704 alumnes afectats per la supressió de 66 rutes.

Els gruixos més importants dels darrers anys al Pallars Sobirà

Alerta per la imminent davallada de les temperatures per l'arribada del front siberià i el risc de gelades que dificultarà la circulació per carreteres.

La nevada ha deixat els gruixos més destacats dels darrers anys aproximant-se al mig metre a partir dels 1.000 metres d'alçada a molts punts del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça, però també ha estat destacada al conjunt de comarques del Pirineu. La cara amable l'han posat els nens que s'han quedat sense escola per la supressió del transport escolar pel mal estat de les carreteres ja que han pogut sortir a jugar i divertir-se amb la neu.

Això no obstant, hi ha preocupació entre els veïns ja que si es compleixen les prediccions de davallada imminent de les temperatures amb l'arribada d'un front siberià, la neu i el paisatge blanc i idíl·lic es pot convertir en un malson. I es que els termòmetres negatius podrien convertir les carreteres en veritables geleres. L'accés al Pla de Beret està tallat i fan falta cadenes des Vielha a Vaquèira i de Sort a Esterri d'Àneu i Alòs d'Isil

La nevada, tot i que no sorprèn en ple mes de gener al Pirineu, si que ha sobtat per la seva abundància i ha afectat la quotidianitat habitual de manera que serveis com el de la recollida d'escombraries o correus no han funcionat a molts pobles. D'altra banda, a Sort s'ha decidit suspendre el Ple municipal que s'havia de celebrar aquest dilluns al vespre.

Qui si ha registrat una activitat intensa són les màquines llevaneus que han treballat a ple rendiment per deixar transitables les carreteres.

Nens sense escola i carreteres perilloses
Comentarios