25.02.2021 |
Viure als Pirineus

A muntanya no tot s'hi val

Les imatges viscudes aquest darrer cap de setmana al Pirineu (cues a la Pica d'Estats, turistes banyant-se en un estanys d'alta muntanya, carreteres plenes de vehicles) han posat de manifest la necessitat de regular, quant a país, l'accés a la muntanya. De moment des del govern s'han limitat a fer una crida (caldria avançar més) per tal que el cap de setmana de la Mercè no es repeteixin les mateixes imatges. "Que la gent es reparteixi més per tot el país", ha dit Marta Subirà, la secretària de Medi Ambient de la Generalitat.
_5864601_467b3632
Excursionistes banyant-se en un estany alpí. Foto: PNAP
A muntanya no tot s'hi val

A manca d'una regulació nacional, des del Parc Natural de l'Alt Pirineu han anunciat que regularan l'accés de visitants per evitar la massificació en indrets com la Pica d'Estats, el Pic de Sotllo o Sant Joan de l'Erm.

Eh3SGYZXgAAyRbJ

La direcció del parc ha decidit fer un crit d'alerta després de la multitud d'excursionistes que s'han apropat a la zona aprofitant el pont de la Diada, sovint amb actituds incíviques, sense l'ús de mascaretes i obviant les distàncies de seguretat. En un fil al Twitter, el Parc Natural de l'Alt Pirineu ha adjuntat instantànies d'una cua de muntanyencs per fer-se la fotografia al cim de la Pica d'Estats (3.143 metres), gent banyant-se en estanys alpins –activitat prohibida- o d'una llarga filera d'autocaravanes a la carretera cap a l'estació de Sant Joan de l'Erm.

Yvvr-Px4

Una última fotografia mostra una munió de gent a la tartera de port de Sotllo, hàbitat de la sargantana pallaresa, una espècie protegida i en perill d'extinció.

EhxvwQMXkAAh5Tt

"Tot això ens porta a establir un sistema de regulació de l'accés a la zona conjuntament amb Àreu, ens local propietari dels terrenys i els accessos en aquesta forest comunal, i l'Ajuntament d'Alins", ha avançat la direcció del Parc Natural de l'Alt Pirineu, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat. L'entitat no ha donat més detalls però ha precisat que la regulació "serà com s'acordi amb l'EMD d'Àreu per evitar que es col·lapsin els aparcaments".

Entre tots, hauríem d'entendre que a muntanya no tot s'hi val.

A muntanya no tot s'hi val
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad