27.09.2020 |
Viure als Pirineus

FESTIVAL ESBAIOLA'T

L'onzè festival Esbaiola't d'Esterri arrenca a ritme de música i teatre

Durant 4 dies passaran per Esterri d'Àneu 28 companyies, que presentaran un total de 32 propostes diferents, amb més de 88 funcions

Imatge del concert inaugural de l'Esbaiola't 2018/Marta Lluvich
Imatge del concert inaugural de l'Esbaiola't 2018/Marta Lluvich
L'onzè festival Esbaiola't d'Esterri arrenca a ritme de música i teatre

Un concert de Pastorets Rock ha donat, aquest dijous, el tret de sortida a l'onzena edició del Festival Esbaiola't d'Esterri d'Àneu, al Pallars Sobirà. Seguidament ja han començat els espectacles, entre els que ha destacat el de la companyia Teatre de l'Home Dibuixat, amb el seu deliciós espectacle 'Screen Man', on ha combinat titelles i audiovisuals i la companyia La Baldufa ha representat el premiat 'El Príncep Feliç'. Durant els 4 dies de festival passaran per l'Esbaiola't 28 companyies (18 professionals i 10 amateurs, principalment de la del Pallars Sobirà), que presentaran un total de 32 propostes diferents, amb més de 88 funcions. Les 4 companyies estrangeres, 3 franceses i una finlandesa, oferiran 3 estrenes a l'estat espanyol. L'organització ha posat a la venda 9.000 entrades, unes 2.000 més de les venudes l'any passat.

Carles Pijoan, director artístic de l'Esbaiola't, ha explicat que el festival està pensat per a tots els públics i tots que totes les activitats programades giren entorn al teatre. Pijoan ha destacat l'entorn natural en el que es celebra i la resposta edició a edició de la gent. 

L'Esbaiola't comptarà amb les companyies Teloncillo Teatro amb 'La Granja', la companyia de Valladolid amb 50 anys de trajectòria en el món del teatre i que a més, són Premi Nacional de Cultura 2013; i la prestigiosa companyia basca Teatro Gorakada, amb el premiat 'Moby Dick', un espectacle que amb pocs elements escenogràfics ens arribarà al cor.

Pel que fa a les companyies catalanes, hi haurà Circ Circ amb el 'Teatre de Funàmbuls' dins una petita carpa al mig d'un prat; també 'We-ding' de Los Moñekos, un espectacle de dansa d'allò més divertit i transgressor; la prestigiosa banda de carrer Always Drinking Marxing Band que ens presentarà dues propostes 'El carrer és nostre' que és l'espectacle itinerant per excel·lència de la banda, i un espectacle acabat d'estrenar 'Be diferent' d'escenari però també amb molt humor i música en directe; en Gonzalo Martin tornarà amb la instal·lació d'audiovisuals 'Hologramas'; i 'Com un llum' farà uns tallers de llum i colors d'allò més originals el 'Glu Glu Glu'. 

Al carrer, com en les passades edicions, hi haurà els jocs per a petits del Pájaro Carpintero, un espai d'experimentació i joc lliure molt ben pensat i curós en tots els seus elements.

L'Esbaiola't també comptarà amb Zum-Zum Teatre amb un clàssic de carrer de la companyia, el 'Titiritriki'; i el 'Cirque déjà vu' que pels incondicionals de la companyia serà un plaer de veure aquests dos clàssics; els jocs de Tombs Creatius són un clàssic al festival, aquesta vegada, tindrem la darrera col·lecció 'Xics del Xurrac' un homenatge als castellers; i els tallers de l'Escola Solaç de Tàrrega i Mollerussa també seran presents un any més al festival, la seva originalitat a partir dels materials reciclats va molt en la filosofia del festival.

Les companyies i associacions del territori, segueixen col·laborant amb el festival: la desvergonyida Esperanceta que treu el cap per la finestra de l'Ecomuseu, els Diables de les Valls d'Àneu que faran un gran correfoc el dissabte a la nit, els tallers de llana que es realitzen a la Caravana Xisqueta, l'espectacle del grup de teatre local els Xants Grup Escènic, els Kina Creu amb la festiva batucada, el jove grup de grallers Peta Canyes que acompanyaran els Bastoners de les Valls d'Àneu i la cercavila de capgrossos amenitzada pels capgrossos de L'Estarna i la xaranga de Kina Creu, i finalment, la xocolatada que faran el Grup de Dones d'Esterri, un començament molt dolç pel festival.

L'onzè festival Esbaiola't d'Esterri arrenca a ritme de música i teatre
Comentarios