L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu converteix la bruixeria en un reclam cultural i turístic

Pasturar un ramat de cabres en família, convertir-se en detectiu, ser soldat per una nit o descobrir búnquers, són altres de les propostes que ofereix fins el 31 d'agost

foto_3386914
photo_camera Un instant de l'activitat 'Nit de bruixes', a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri d'Aneu.

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha incorporat aquest any una novetat a les seves activitats d'estiu que està resultant tot un èxit i que està convertint el fenomen de la bruixeria en un reclam cultural i turístic per al territori. Es tracta de la 'Nit de bruixes', que té lloc tots els dimecres a les 23 hores a Casa Gassia d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) de la mà del personatge de Joana la Gascona, que torna al Pallars per ajudar la seva cosina Esperanceta, que té 'fama de bruixa'. Es tracta d'una de les diferents visites teatralitzades que ofereix l'Ecomuseu i que dona a conèixer als visitants els orígens del fenomen de la bruixeria a Catalunya però també a Europa, atès que la primera llei europea contra la bruixeria fou redactada a les Valls d'Àneu. Pasturar un ramat de cabres en família, convertir-se en detectiu, ser soldat per una nit, descobrir búnquers o fer una ruta patrimonial per descobrir els personatges femenins del segle XI i XII del Pallars, són altres de les propostes que ofereix l'Ecomuseu als visitants fins el 31 d'agost.

En cada sessió de la 'Nit de Bruixes', que s'ofereix en dos idiomes i que s'adreça a tots els públics, s'explica que els primers judicis sobre bruixeria van ser a les Valls d'Àneu i de manera amena i a través del personatge de la Joana, es va narrant com les dones perseguides eren majoritàriament assenyalades pels seus veïns i no pas per les autoritats eclesiàstiques. Aquesta és la principal novetat de les activitats d'estiu que organitza l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i que es duran a terme fins el 31 d'agost. Els dimarts i dijous també s'ofereixen altres visites teatralitzades a càrrec de l'Esperanceta. La de les 20 hores està adreçada a famílies i la de les 23 hores és l'anomenada 'Sessió picant' per a adults, ambdues en català-pallarès. 

L'Ecomuseu, però, organitza, com cada any, multitud d'activitats per descobrir tot el patrimoni de les Valls d'Àneu. Es tracta de propostes tan curioses com anar a pasturar amb la Roseta i les seves cabres per l'entorn de Gavàs amb la família i en acabat, visitar la seva formatgeria. Aprendre com es condueix un ramat, fer de detectius en una església, convertir-se en soldat per una nit i descobrir els búnquers de la Guingueta d'Àneu, són algunes de les activitats que ofereix als visitants l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu. Entre les experiències del museu, destaquen les nocturnes, detectivesques, familiars o les novel·lesques. Per fomentar la participació en les visites guiades i a les activitats, les persones que acumulin sis experiències realitzades rebran com a obsequi una reproducció de terrissa pirinenca. 

Una de les rutes turístiques que també destaquen dins l'oferta estiuenca és la ruta patrimonial 'Joc de Dames'. La iniciativa planteja un recorregut per cinc monuments emblemàtics del romànic del Pallars a través dels quals es narra el fil històric que els uneix i els personatges femenins que també n'han estat protagonistes. El visitant pot fer una visita guiada al castell i la canònica de Mur, al monestir de Santa Maria de Gerri de la Sal, al monestir de Sant Pere del Burgal i a l'església de Santa Maria d'Àneu, quatre espais que tenen un discurs en comú i a través dels quals es pot anar descobrint figures clau en la història dels segles XI i XII del Pallars.

L'oferta de l'Ecomuseu inclou visites guiades a més, a esglésies romàniques, monestirs o torres de guaita. Paral·lelament, s'han organitzat diverses exposicions temporals etnogràfiques per complementar l'oferta. El director de l'equipament, Jordi Abella, subratlla la importància de "l'experiència que s'emporta el visitant, que ens està resultant la clau de l'èxit per atreure visitants". 

Amb aquestes activitats el museu vol doblar les 10.000 visites turístiques que rep anualment, majoritàriament de Catalunya i de l'estat espanyol, tot i que també de França, Alemanya, Bèlgica, Israel, Australià, EUA i Japó, en la seva majoria, turisme familiar.

L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu va néixer el 1994 a partir d'una nova concepció museològica i museogràfica, on el visitant s'endinsa d'una manera activa i participa en les formes de vida del Pallars de principis de segle. L'equipament permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori aneuenc i les transformacions que s'hi han anat succeint a les darreres dècades. A diferència dels museus tradicionals, l'Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s'escampa territori enllà per tal d'explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra, doncs, a partir de centres patrimonials repartits pels pobles de les Valls d'Àneu.