PUBLICACIONS

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu recupera 'Àrnica' com a publicació naturalista del Pirineu

La publicació, que ara s’anomena ‘Àrnica, Revista Naturalista dels Pirineus’, té 64 pàgines, una periodicitat anual i vol suplir un buit divulgatiu en aquest àmbit
Ferran Rella
photo_camera Ferran Rella, codirector d'Àrnica/CCVA

El Consell Cultural de les Valls d’Àneu ha presentat el primer número de la revista ‘Àrnica, la revista naturalista del Pirineu’. La publicació recupera el projecte editorial de l’antiga revista ‘Àrnica’, que s’elaborava fa 17 anys. En aquesta ocasió, els seus impulsors han volgut incorporar un component naturalista, ja que han constatat un buit divulgatiu en aquest àmbit.

La ‘Revista Naturalista dels Pirineus’ consta de 64 pàgines i “compleix un dels nostres objectius d’agermanar el patrimoni cultural i el natural”, assegura Ferran Rella, president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i director de la revista. La publicació, de caràcter anual, recull una vintena d’articles i la col·laboració de diversos autors, que donen una mirada pallaresa, pirinenca i reflexiva sobre elements de l’observació dels valors de la natura i els components humans.

Dirigida per Ferran Rella i Francesc Rodríguez com a cap de redacció, consta de 20 articles, en els quals s’ofereix una mirada reflexiva sobre l’observació dels valors de la natura i els components humans

Rella explica que “des del Consell Cultural creiem que la recuperació de la revista és una bona iniciativa per complementar els dos vèrtexs sobre els quals ens sustentem: patrimoni cultural i natural”. La ‘Revista Naturalista dels Pirineus’ està dirigida per Ferran Rella i té com a cap de redacció al naturalista Francesc Rodríguez. El seu Consell Assessor està format per Joan Blanco, Laura Grimau, Pere Oller, Màrius Domingo, Elena Muntan, Lluís Llobet, Martí Domínguez, José López, Lluís Martínez, Marina Cabanis, Francesc Rodríguez i el mateix Ferran Rella.

Agermana, amb la revista Nabius, elements del patrimoni natural i el cultural del Pirineu, els dos eixos amb els quals treballa l’entitat

Cada número de la revista recollirà els continguts en vuit seccions diferents. Serà gratuïta per als socis del Consell Cultural de les Valls d’Àneu i oferirà la possibilitat de subscriure-s'hi a aquells que no ho siguin. També es podrà comprar per internet a la botiga virtual de la web del Consell Cultural. L’índex de reportatges, articles i entrevistes que inclou aquest primer número d'Àrnica es poden consultar aquí.

La presentació de la revista tindrà lloc el 13 i 14 d'agost a Vilamur (Pallars Sobirà) en el marc del Terra Roia - Arts Festival.

portada Ârnica 2020(Portada Àrnica, Revista Naturalista dels Pirineus’)
 

Consell Cultural de les Valls d’Àneu

El Consell Cultural de les Valls d’Àneu va néixer l’any 1983 amb la voluntat de crear i gestionar projectes culturals entorn del patrimoni documental, natural, etnològic, arquitectònic, arqueològic i popular. La seva tasca de dinamització s’ha vist reconeguda amb la concessió del Premi Nacional de Cultura Popular, el 1991 per al Consell Cultural i el 1994 per a l’Ecomuseu. Entre les diverses fites culturals, ha propiciat la creació de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu (1985), l’Escola de Natura de les Valls d’Àneu (1987), L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (1988), Dansàneu (1991), Les Trobades d’Escriptors (1994).

Les actuacions del Consell s’han adreçat també a altres àmbits culturals: patrimoni popular com la festa dels Veïnats d’Esterri o la de les Falles d’Isil, per les quals va aconseguir el reconeixement com a Festa d’Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya, l’única de les Terres de Ponent; patrimoni arquitectònic, recuperació de l’espadanya de Sant Joan d’Isil o l’adequació interior i exterior de santa Maria d’Àneu; patrimoni artístic i mobiliari: la recuperació dels retaules de Son, Jou, Sorpe i les talles romàniques de la Mare de Déu de les Neus d’Àrreu i de Sant Pere de Sorpe; patrimoni arqueològic: la descoberta de la necròpolis d’Alós i, especialment, els treballs de recuperació del Conjunt arqueològic de València d’Àneu.