03.06.2020 |
Viure als Pirineus

Esquís artesans del Pallars

Josep Arisa, veí de Sort, de professió fuster i gran aficionat a l'esquí, fa sis anys es va proposar fer els seus propis esquís. Són de fusta, totalment artesans. Després d'aquests primers esquís van seguir els de tota la seva família. Assegura que la seva "qualitat" fa que qui els provi un cop ja no s'hi pugui resistir.
Josep Arisa, a l'estació d'esquí de Tavascan.
Josep Arisa, a l'estació d'esquí de Tavascan.
Esquís artesans del Pallars

Estan dissenyats i personalitzats tenint en compte el pes, el nivell d'esquí i l'ús que en vol fer l'esquiador. La demanda en poc temps ha anat a l'alça i el que va començar com una afició ja ho ha professionalitzat de tal manera que ara en fa per encàrrec. Durant l'hivern Arisa es dedica a provar els que construeix, mentre que la resta de l'any els fabrica.

Per fabricar el nucli dels esquís s'utilitzen llistons de fusta encolats entre si i posteriorment tallats en forma de mirall, de manera que els dos esquís són exactament idèntics i amb les mateixes prestacions.

Els tipus de fusta més utilitzats són bambú, avet, bedoll, faig, freixe, auró o paulònia. Arisa assegura que la combinació d'aquestes fustes amb les diferents fibres fan que aquests esquís responguin correctament als esquiadors més exigents. El nucli de l'esquí és de fusta (75-80%) i estan reforçats amb fibres de vidre i carboni.

Un dels clients d'Arisa, l'esquiador Dimitri López, ha explicat que són uns esquís molt lleugers i llisquen molt bé tant per les pistes com per neu verge. Els que ell ha adquirit pesen 1,2 quilograms.

Arisa ha explicat que la feina al taller és molt meticulosa, fins al punt que per a la confecció d'un parell d'esquís hi està unes tres setmanes.

Pel que fa a la seva durabilitat, Arisa ha assegurat que els seus esquís porten més de 400 hores d'esquí en una sola temporada, molt per sobre de les que fa un esquiador normal.

La particularitat d'aquests esquís també és que la persona que fa la comanda pot triar la decoració i aquesta és fàcilment canviable entre una temporada i una altra.

Esquís artesans del Pallars
Comentarios