05.03.2021 |
Viure als Pirineus

GOVERN LOCAL

Es constitueix la Comissió bilateral Govern-Pallars Sobirà

El Govern de la Generalitat vol dinamitzar socioeconòmicament la comarca del Pallars Sobirà
dav
Llavorsí, municipi del Pallars Sobirà/Feliu Sirvent
Es constitueix la Comissió bilateral Govern-Pallars Sobirà

Amb la constitució de la Comissió per a l'Estratègia de Dinamització Territorial al Pallars Sobirà s'ha donat el tret de sortida a 'Un país viu' per tal de dinamitzar socioeconòmicament la comarca. Es tracta del primer territori on l'Executiu català desplega aquesta estratègia per tal de generar oportunitats a través de l'activitat econòmica amb la implicació compartida de la Generalitat amb els ens locals i els agents socioeconòmics. D'aquesta manera, s'actua contra les causes del despoblament i l'envelliment, entre altres. Amb aquesta Comissió, des del Govern es pretén tractar a cada territori de manera singular. Al Sobirà li seguiran la Ribera d'Ebre, l'Alt Urgell o la Terra Alta per revertir l'envelliment o el despoblament.

El secretari d'Administracions Locals i de Relacions amb l'Aran i president de la comissió territorial, Miquel Àngel Escobar, ha explicat que a curt termini s'han de definir les prioritats immediates, analitzar la seva viabilitat i alternatives i posar-les en marxa. Pel que fa a mig termini s'ha de parlar del model i d'una diagnosi sobre el futur comarcal, definir les mesures que reforcen la singularitat territorial i planificar les mesures a desenvolupar a llarg termini.

La no celebració del festival Doctor Music per la manca de permisos de l'Agència Catalana de l'Aigua en tractar-se d'una zona inundable l'espai on es volia celebrar va ser el detonant que va portar a la comarca a alçar la veu. En reunions amb el Govern es va acordar començar a desenvolupar l'estratègia 'Un país d'oportunitats, un país viu' al Pallars Sobirà.

Pla general de la Constitució per a l'estratègia de Dinamització Territorial al Pallars Sobirà a Sort el 31 d'octubre del 2019. (horitzontal)
(Foto: Comissió per a l'Estratègia de Dinamització Territorial al Pallars Sobirà/Marta Lluvich)

El Sobirà és una comarca amb 6.897 habitants, 15 municipis i 135 pobles. La superfície és de 1.377,92 quilòmetres quadrats i la densitat de població és de 5 habitants per quilòmetre quadrat. Tota la comarca compta tant sols amb un polígon industrial amb 21 empreses i un 6,11% d'atur. A tot el territori hi ha registrades 227 societats mercantils. Pel que fa al pes dels sectors els serveis (63,8%) és el més important seguit de la indústria (21,6%), la construcció (11,4%) i l'agricultura amb un 3,3%.

Rosa Amorós
(Foto: Rosa Amorós, delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran/DGOVAPA)

Escobar ha dit que el territori ha de "tenir la percepció real" que el Govern està al seu costat i no com passa ara que el veuen com una institució llunyana. Per aconseguir aquest canvi de percepció s'ha optat per una nova manera de relacionar-se molt més directa, plural i equilibrada.

Escobar ha afegit que el territori ha de saber "assumir com a drets" les polítiques de proximitat i les aliances que es generin amb el Govern, independentment de qui hi hagi al capdavant.

A aquesta primera reunió de la Comissió hi ha assistit dotze representants del Govern de la Generalitat, dos del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, vuit alcaldes i tres agents del territori. És que es pretén que d'aquesta Comissió en surtin grups de treball paral·lels per tractar temes específics que vagin apareixent.

El president comarcal, Carles Isus, ha destacat que amb aquesta Comissió s'aconsegueix que el Govern "escolti el món local" i que "prioritzi els temes demanats pel territori". Isus ha explicat que s'ha d'aconseguir un consens territorial per poder arribar a l'Executiu amb un acord territorial ampli.

Es constitueix la Comissió bilateral Govern-Pallars Sobirà
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad