Endesa cedeix 400 imatges històriques al Consell Cultural de les Valls d'Àneu

Es tracta de fotografies dels anys 50 que documenten la construcció dels salts d'aigua de les centrals hidràuliques d'Espot, Esterri i la Torrassa
unnamed (9)
photo_camera Construcció de les canonades de la central hidroelèctrica d’Espot/ Fundació Endesa

La Fundació Endesa ha signat un conveni amb el Consell Cultural de les Valls d’Àneu mitjançant el qual la Companyia fa cessió d’un total de 443 imatges històriques que passen a formar part de l’arxiu d’imatges de l’organisme. Es tracta d’unes fotografies preses a la dècada dels anys 50 que il·lustren la construcció dels salts d’aigua de les centrals hidràuliques d’Espot, Esterri i la Torrassa. Des d’ara, ja formen part dels més de 8.500 documents gràfics disponibles a l’arxiu públic del Consell Cultural https://arxiudimatges.aneu.cat/ que expliquen i il·lustren la història del territori.

Entre les imatges cedides, s’hi poden veure la construcció de les canonades forçades que alimenten la central hidroelèctrica d’Espot, o de la presa que forma l’embassament de la Torrassa. Malgrat estar alimentades per rius diferents (riu Escrita en el cas de la CH Espot, i riu Noguera Pallaresa en el cas de la CH La Torrassa), totes dues comparteixen edifici, estant la de la Torrassa dins de les instal·lacions de la d’Espot, una característica que les fa singulars.   

Aquesta col·lecció fotogràfica forma part del Fons Històric de la Companyia (que es troba dins la Fundació Endesa) que, conscient del valor històric dels documents i peces generats per l’energètica al llarg dels anys i del seu valor per comprendre el procés d’electrificació de Catalunya, els té catalogats i arxivats.

unnamed (10)

La signatura d’aquest conveni va sorgir a petició del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, entitat distingida el 2016 amb la Creu de Sant Jordi que, conscient de la importància del patrimoni industrial i hidroelèctric per a la història del seu territori, es va posar en contacte amb la Fundació Endesa per sol·licitar les imatges del seu Fons Històric. Aquesta entitat privada, juntament amb els municipis aneuencs, va posar en marxa l’any 1985 l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu amb la voluntat de recuperar el fons documental dispers i de consolidar, més endavant, un fons que contribuís a cohesionar el territori a través de la imatge gràfica. Iniciativa que quallà amb la creació l’any 2000 de l’Arxiu d’Imatges del Consell Cultural. Actualment, compta amb 8.500documents gràfics de consulta pública i a disposició de catàlegs i activitats divulgatives. L’objectiu d’aquest fons és doble: d’entrada, contribuir a la recuperació de l’imaginari col·lectiu i, també, posar de relleu el llegat i la importància de la història en la vida d’un territori a través de la fotografia. Objectius compartits, també, per la Fundació Endesa.

Sobre el Fons Històric d’Endesa

La Fundació Endesa, com a gestora del patrimoni històric de la Companyia, va constituir, l’any 1998, el Fons Històric, un projecte amb la clara vocació de vincular el passat, present i futur de l’empresa amb el de la societat en la qual opera.El seu objectiu és recuperar, conservar i difondre el  patrimoni històric de la Companyia, acumulat durant més de cent anys d’història. Actualment, compta amb un Arxiu Digital, visitable mitjançant l’enllaç ( https://fondohistorico.fundacionendesa.org/), amb més de 10.000 documents, unes 40.000 fotografies històriques, 1.300 imatges d’elements de patrimoni tecnològic detalladament documentades i unes 50 peces audiovisuals.

Sobre la Fundació Endesa

La Fundació Endesa, presidida per Juan Sánchez-Calero, té com a objectiu principal contribuir al desenvolupament social a través de projectes educatius, de formació per a un lloc de treball, mediambientals i culturals.  

Els projectes educatius de la Fundació estan orientatsa fomentar la innovació en l’educació en tots els nivells i a promoure l’excel·lència acadèmica en l’àmbit universitari a través d’ajudes, beques i càtedres.  

Els projectes de formació per a un lloc de treball posen el focus en la promoció del talent de persones en risc d’exclusió social, joves emprenedors amb pocs recursos i professionals majors de 50 anys.  

Els seus projectes mediambientals estan centrats, prioritàriament, a impulsar l’educació i la cultura ecològiques.  

Sobre els projectes culturals, destaquen els dedicats a la il·luminació de monuments artístics, a la conservació i difusió del patrimoni industrial històric del sector elèctric espanyol i a la col·laboració amb entitats culturals espanyoles de primer nivell.  

La Fundació Endesa també du a terme el desenvolupament i finançament de programes i accions destinats a la prestació d’ajuda humanitària, sanitària, social, econòmica o material en situacions extraordinàries de crisis sanitàries, catàstrofes naturals i d’altres amb similar repercussió sobre la societat.

Més informació: http://www.fundacionendesa.org/