17.04.2021 |
Viure als Pirineus

RESCATS DE MUNTANYA

Els Bombers rescaten dos excursionistes i un ciclista, aquest cap de setmana, al Pallars Sobirà

Davant la perspectiva dels dies de festa de Setmana Santa, els Bombers insisteixen en la necessitat d’extremar les precaucions a l’hora de realitzar activitats al medi natural.
Esquí de muntanya a la vall de Saboredo
Dos persones preactiquen esquí de muntanya a la vall de Saboredo, al Pallars Sobirà/ rutespirineus.cat
Els Bombers rescaten dos excursionistes i un ciclista, aquest cap de setmana, al Pallars Sobirà

Aquest cap de setmana els Bombers de la Generalitat han rebut una vintena d’avisos per atendre serveis al medi natural, la majoria per rescatar excursionistes accidentats a la muntanya o per atendre ciclistes accidentats en zones de difícil accés. Dels serveis d’aquest diumenge a Catalunya, tres s'han produït al Pallars Sobirà: 

Els efectius del grup de rescat de muntanya dels Pompiers d’Aran han treballat en el rescat, amb l’helicòpter, d’una persona accidentada, mentre feia esquí de muntanya, a la Vall de Saboredo, a Alt Àneu. L’avís arribava a les 12.55 hores. Se l’ha traslladada fins a l’heliport de Vielha.

Un ciclista s’accidentava a Sort, a una pista forestal a la zona del Clot de la Mainera. L’avís arribava a les 13.25 hores i s’ha activat l’helicòpter, amb efectius dels GRAE i una dotació terrestre. Després d’immobilitzar el ferit se l’ha traslladat fins a l’heliport de Tírvia per fer el trànsfert amb una ambulància del SEM (Sistema d’Emergències Mèdiques).

Al Baix Pallars, a la zona del Congost de Collegats, han alertat  a les 17.37 hores que una excursionista s’ha fet mal al turmell mentre feia l’itinerari de Sant Pere de les Maleses. S’ha activat l’helicòpter i efectius dels GRAE que han immobilitzat la ferida, han fet l’extracció amb l’helicòpter i la traslladen directament a l’hospital de Tremp. .

Davant la perspectiva dels dies de festa de Setmana Santa, un dia més, els Bombers de la Generalitat insisteixen en la necessitat d’extremar les precaucions a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que culminin en un rescat i poder gaudir de la muntanya amb seguretat. A més, recordar que cal mantenir les mesures de seguretat i d’autoprotecció necessàries per a la contenció de la COVID-19: Mans, Distància, Mascareta i Ventilació! 

Consells de seguretat a la muntanya  

Per tal d'evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han d’adoptar certes mesures preventives, tant a l’hora de planificar com de realitzar la sortida. Així mateix, també és de vital importància un bon equipament i una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç que requereix l’activitat.

Bombers seguretat a la muntanya

Abans de sortir: 

-       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

-       PLANIFIQUEU: Cal que sigui una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

-       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb el material, aigua i menjar necessari: opteu per aliments energètics, com els fruits secs.

-       FORMEU-VOS: Cal que coneixeu les tècniques necessàries per a l’activitat que voleu realitzar, com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d’assistència de primers auxilis. 

-       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la sortida: 

-       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

-       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

-       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Apreneu a enviar la vostra ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars. 

-       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

És molt important, també, que abans de sortir a bosc, a muntanya o a fer cap mena de travessia consulteu la previsió meteorològica. A  www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat   podeu consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

Els Bombers rescaten dos excursionistes i un ciclista, aquest cap de setmana, al Pallars Sobirà
Comentarios