INFRAESTRUCTURES

La CUP denuncia que la CHE assumeix la reversió del control públic "d'infraestructures ruïnoses"

Critica que les 14 centrals amb concessions caducades i que generen "grans beneficis" segueixen en mans privades
Central Hidroelèctrica de Capdella
photo_camera Central Hidroelèctrica de Cabdella

La CUP del Pallars denuncia que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) assumeix la reversió a control públic "d'infraestructures ruïnoses" mentre manté que les centrals que generen "grans beneficis" segueixin a mans privades tot i tenir les concessions caducades. El Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre 2021-2027, anuncia que només es preveu el retorn a control públic d'una sola central a l'Alt Pirineu i l'Aran. Segons la CUP "no es tracta de cap de les 14 centrals amb més de 75 anys d'explotació i, per tant, amb les concessions totalment caducades" que hi ha al Pirineu. Els anticapitalistes consideren una "presa de pèl pel territori" aquest fet. Aquesta central és la de Mal Pas al riu de Santa Magdalena, a Llavorsí (Pallars Sobirà).

Aquesta mini central, de 3 Mwats de potència, es va construir l'any 1998 i té una concessió per 40 anys que caducaria el 2038.

CUP Centrals

(Foto: Manifestació davant la central de Capdella a finals de 2017/CUP)

Segons ha notificat la CUP, es tracta "d'una minicentral de baixa potència que té uns costos de manteniment molt alts i que ha de pagar unes taxes molt elevades a 6 entitats locals per ocupació de terrenys (més de 100.000 euros/any)". Aquesta minicentral "no és productiva durant tot l'any a causa de la falta d'aigua en període estival".

La formació anticapitalista ha explicat que per la seva ubicació a la part baixa del riu i sota l'estació d'esquí de Port-Ainé, en una zona de forts pendents i amb greus problemes d'erosió, fa que "acumuli gran quantitat de sediment a la seva cambra d'aigües, que obliguen a dragar la presa periòdicament". Les feines de buidatge de la presa "han de complir els requeriments i limitacions que imposa el Parc Natural de l'Alt Pirineu" fet que comporta "un encariment dels treballs" i que fan "molt poc rendible la instal·lació".

Des de la CUP Pallars lamenten que, mentre "es mantenen concessions caducades i fraudulentes per centrals que generen milions d'euros de benefici que s'embutxaquen les empreses elèctriques, només es vol revertir a gestió pública una minicentral totalment deficitària".

La CUP en una nota ha sentenciat que "una vegada més, s'aplica la recepta neoliberal de privatitzar allò que dona beneficis i nacionalitzar les pèrdues".Els cupaires denuncien que, amb aquestes accions, l'administració "només vol justificar la suposada inviabilitat de la gestió pública de l'energia, afavorint que les empreses elèctriques puguin continuar explotant els rius i extraient beneficis d'un recurs públic com és l'aigua".