FIRES

Alins ja és a punt per la 10a edició de la Fira del Ferro Pirinenc a la Vall Ferrera

Organitzada per l’Associació Boscos de Ferro, l’Ajuntament d’Alins i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, tindrà lloc els dies 5, 6 i 7 de juliol.

Fira del Ferro
photo_camera Imatge de la Fira del Ferro pirinenc a la Vall Ferrera

La Vall Ferrera es prepara per acollir el primer cap de setmana de juliol la desena edició de la Fira del Ferro Pirinenc. Aquesta vall, al peu de la muntanya més alta de Catalunya, és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica. En aquest context, la Fira és un homenatge al patrimoni natural i cultural d’aquest territori al seu mateix cor, al poble d’Alins (Pallars Sobirà)

Durant uns dies de juliol, des de fa 10 anys, tota la Vall Ferrera es troba immersa en aquest esdeveniment que explica les seves arrels i la importància històrica del ferro, i aplega nombrosos visitants que s’apropen per descobrir els secrets ancestrals que acompanyen el treball en aquest material. Com fa milers d’anys, el reflex del foc a les muntanyes ens retorna les màgiques històries dels boscos de ferro.

alins

Demostracions de forja

En motiu del desè aniversari, la Fira pren un especial ambient festiu i la Vall Ferrera acull més propostes i activitats que mai. La desena edició de la Fira és una exaltació d’aquest esdeveniment que, un cop l’any, torna a fer ressonar els martells a la vall i també una excusa per fer un cop d’ull enrere i posar en valor la tasca duta a terme durant les edicions de fira realitzades i els segles de cultura del ferro que han marcat el territori i defineixen la Vall Ferrera.

Any rere any, els més de 80 forjadors i forjadores participants a la Fira, provinents d’arreu de Catalunya, de diversos indrets de la península i també de l’altra banda del Pirineu, elaboren un projecte de forja col·lectiu en el que treballen durant tot el cap de setmana als carrers d’Alins. Enguany, el projecte col·lectiu consistirà en la realització d’una gran escultura de benvinguda que es col·locarà a l’entrada de la Vall Ferrera.

IMG_20180707_202120

Estudi de control sonor a la Vall Ferrera

En aquesta 10a edició es recupera un eslògan que es va fer popular al territori i és singular de la Vall Ferrera, fent referència a la calma de la vall i de les seves muntanyes. “Aquí es pot escoltar silenci” torna a prendre força encapçalant el cartell de la Fira i emmarcant l’escultura col·lectiva de forja que es realitzarà durant el cap de setmana.

A més, la recuperació d’aquest eslògan coincideix amb l’inici d’un estudi de control sonor a la Vall Ferrera per optar a declarar-se Zona d’Especial Protecció de la Qualitat Acústica (ZEPQA), un certificat que es concedeix des del Departament de Territori i Sostenibilitat i que, per exemple, el Parc Natural del Montsant i tots els seus municipis d’influència, ja el  tenen.

Dinamització gastronòmica i cultural

La Fira prepara una variada oferta gastronòmica de qualitat i proximitat. Com cada any, nombroses persones voluntàries de la vall i dels pobles veïns organitzen i serveixen dinars i sopars populars a base de productes del territori. Paral·lelament comptarà amb un Mercat artesà i agroalimentari amb més de 30 parades de productes elaborats de forma artesanal i de proximitat, d’entre els quals s’hi podran trobar tant productes alimentaris com artesania. 

IMG_20180707_192657

En diversos espais de la Vall s’acolliran exposicions relacionades amb el ferro i la forja. En destaquen:

  • Una exposició artística i venda d’escultures de forja dels forjadors participants i dels alumnes del CFGM de Forja Artística de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja de Barcelona,
  • una exposició que recorre al llarg de la història l’explotació del ferro a la Vall Ferrera, des dels romans a l’època de les fargues,
  • la visita a l’espai museístic del ferro a casa Sintet d’Alins, on s’exposaran peces de ferro i documents de l’antiga farga de Santa Maria de la Torre,
  • i una exposició que repassa els 10 anys de la Fira del Ferro Pirinenc.

També es realitzaran visites guiades a la Torre-presó dels Castellarnau, així com a l’antiga ferreria de Casa Ferrer d’Àreu.