19.07.2019 |
Viure als Pirineus

RECONEIXEMENT INSTITUCIONAL

Tremp concedirà el títol de Fill Predilecte a Jordi Mir i Parache

Estudiós de la vida de Pompeu Fabra, l’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi i al 2010 un emotiu homenatge de l’Institut d’Estudis Catalans. Membre de la Junta nacional d’Òmnium Cultural durant molts anys i col·laborador de les revistes Tretzevents i Cavall Fort. El passat mes de juny va ser nomenat membre de la secció filològica de l'IEC

Jordi Mir i Parache/Ómnium Cultural
Jordi Mir i Parache/Ómnium Cultural
Tremp concedirà el títol de Fill Predilecte a Jordi Mir i Parache

L'Ajuntament de Tremp ha iniciat l'expedient de concessió del títol honorífic de Fill Predilecte de Tremp a Jordi Mir i Parache, filòleg, escriptor i activista cultural. L'Ajuntament trempolí vol rendir així homenatge a aquesta figura com a mostra de reconeixement a la seva trajectòria professional i personal; "per l'empremta que deixa en la cultura catalana i per portar el nom de Tremp enllà".

Jordi Mir i Parache va néixer a Tremp el 1935, i de ben jove es traslladà amb la seva família a Barcelona, però sempre ha mantingut contacte i activitats amb el Pallars i el Pirineu. Professor de llengua catalana i activista cultural, fou assessor lingüístic de diversos mitjans de comunicació i ha publicat nombrosos articles i llibres sobre excursionisme i toponímia, entre els quals “Els noms de lloc de Tremp”, “Setanta-cinc postals trempolines”, “Diccionari d’esports de muntanya”, “Montserrat: itineraris des del santuari”. Estudiós de la vida de Pompeu Fabra, va dirigir amb Joan Solà l’Obra completa del lingüista. L’any 2000 va rebre la Creu de Sant Jordi i al 2010 un emotiu homenatge de l’Institut d’Estudis Catalans. Membre de la Junta nacional d’Òmnium Cultural durant molts anys i col·laborador de les revistes Tretzevents i Cavall Fort.

Flamant membre de la Secció Filològica de l'IEC

El passat 20 de juny el Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va acordar nomenar Jordi Mir, nou membre de la secció filològica de la institució. El filòleg Jordi Mir i Parache ha participat en nombroses activitats cíviques i culturals, entre les quals destaca com a mestre de català i com a membre de la Junta Directiva d’Òmnium Cultural, i que ha publicat diversos llibres de viatge i excursionisme. Ara, ha estat designat nou membre de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, juntament amb Joan Beltrán i Alà Baylac. La Secció Filològica de l'IEC acompleix la funció d'acadèmia de la llengua catalana que l'Institut té encomanada. Aquesta funció comporta l'estudi científic de la llengua, l'establiment de la normativa lingüística i el seguiment del procés d'aplicació d'aquesta normativa en l'àmbit que li és propi: les terres de llengua i cultura catalanes.

Comentarios