EXPOSICIÓ

Prop de 1.600 persones visiten l'exposició que acomiada Conxita Grangé al Museu Hidroelèctric de Capdella

L'última supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück mor amb 94 anys, just un mes després de l'homenatge que se li va fer a la Vall Fosca

Pla general de l'exposicó que acomiada Conxita Grangé a la Vall Fosca, l'agost de 2019. (Horitzontal)
photo_camera Pla general de l'exposició que acomiada Conxita Grangé a la Vall Fosca/Comunicant BP

El destí ha volgut que només un mes després de l'homenatge que va rebre a la Vall Fosca (Pallars Jussà), hagi mort Conxita Grangé, la darrera supervivent catalana dels camps de concentració nazis. De fet, el Museu Hidroelèctric de Capdella va acollir entre el 26 de juliol i el 18 d'agost l'exposició 'El camp de concentració per a dones de Ravensbrück', un homenatge a Grangé i a la resta de deportades i empresonades a la localitat alemanya. Per la mostra, que ha estat oberta 26 dies amb un gran èxit de públic, hi han passat 1.588 persones. Grangé, nascuda l'any 1925 a Espui, un dels 20 municipis de la Vall Fosca, i que va ser deportada al camp de Ravensbrück l'any 1944, va morir aquest dimarts a la localitat francesa de Tolosa amb 94 anys, on vivia des de fa temps.

A l'homenatge, que va tenir lloc el passat 26 de juliol, hi va assistir la consellera de Justícia, Ester Capella. En conèixer la notícia del traspàs de Grangé, Capella va escriure un tuit, assegurant que: ''La seva lluita contra el feixisme i l'oblit és un exemple per a totes. Les nostres polítiques de memòria han d'estar a l'alçada del seu llegat''.

L'exposició que ha servit per acomiadar Conxita Grangé ha estat produïda per l'Amical Ravensbrück. A la mostra, 18 plafons repassaven la història de Conxita Grangé, de la seva tieta, Elvira Ibarz, i la seva cosina, Maria Castelló, que va morir poques setmanes després de l'alliberament. I també l'infern que van patir Neus Català, Carme Boatell, Mercedes Nuñez, Carme Gardell, Dolors Casadella, Constanza Martínez, Generosa Cortina i l'Alfonsina Bueno i la seva filla, altres de les dones deportades pel règim nazi.

El muntatge de la mostra el va fer de forma desinteressada, l'historiador Josep Maria Canabal, professor de secundària i coneixedor dels camps de concentració. L'historiador va completar l'exposició amb unes vies de tren, que simbolitzaven l'entrada al camp, i d'un seguit de rètols amb paraules que evoquen els sentiments que desperta veure la mostra, com silenci, oblit, humiliació o menyspreu. Alguns visitants han destacat la duresa d'alguna de les històries contades per les supervivents.

Un nou espai per a exposicions temporals

Per primera vegada, el Museu Hidroelèctric de Capdella ha obert un nou espai per a exposicions temporals. Es tracta del taller mecànic, una ubicació cedida puntualment per Endesa, i que està dins del recinte del Museu. És un edifici construït l'any 1913 i que encara està en ús.