17.06.2021 |
Viure als Pirineus

SUCCESSOS

La pressió de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i dels veïns evita que Endesa talli la llum

La problemàtica arrenca amb un desacord amb la facturació. Es dóna la coincidència que el dia anterior als talls de llums, l’Ajuntament de la Torre de Capdella va rebre la resposta a la consulta vinculant que havia formulat a la Direcció General de Tributs sobre l’aplicació de l’IVA en el seu contracte del 1927. La resposta a aquesta consulta referma la postura que defensen els veïns de la Torre de Capdella.

foto_3142482
Els tècnics d'Endesa que s'han desplaçat a la Vall Fosca per tallar la llum
La pressió de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i dels veïns evita que Endesa talli la llum

ACN La Pobleta de Bellveí .- L'equip municipal de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, amb el seu alcalde al capdavant, i un grup de veïns han evitat, aquest dijous, que Endesa talles la llum a 16 habitants del municipi. Endesa havia comunicat als afectats que els tallaria la llum si en un termini de deu dies no abonaven l'import que de les factures emeses des del 2009 fins a la data. Tècnics de la companyia s'han presentat a la Vall i han tallat la llum a una casa i una granja d'Espui, sense avisar. En assabentar-se dels fets l'equip municipal ha fet pressió per evitar deixar sense llum la resta de veïns avisats. La problemàtica arrenca amb un desacord amb la facturació. Els veïns i l'Ajuntament demanen que l'IVA s'apliqui sobre la tarifa bonificada que tenen des del 1927 com a conseqüència de les obres de la central de Capdella.

De la seva banda, Endesa fixa un IVA del 21% sobre la Tarifa d'Últim Recurs. Aquesta qüestió està encara pendent de resolució judicial, motiu pel qual veïns i Ajuntament no volen cedir a les pressions de la companyia.

Segons han explicat alguns veïns, els tècnics de la companyia encarregats de tallar la llum han arribat acompanyats per agents dels Mossos d'Esquadra. Un cop a l'Ajuntament s'han assabentat dels fets, han estat els regidors i l'alcalde els que han acompanyat els tècnics. A partir d'aquest moment els operaris s'han limitat a certificar l'existència dels comptadors, evitant tallar la llum.

L'alcalde, Josep Maria Dalmau, ha explicat que l'Ajuntament vetllarà perquè la família a la qual se li ha tallat la llum no hagi de passar la nit a les fosques.

Tant Dalmau com el president de l'Associació de veïns afectats pel conveni de la llum, Kiko Pota, defensen que la liquidació no és correcta i asseguren que el tema es troba als tribunals "sense que s'hagi dictat cap sentència". Per aquest motiu conviden la companyia Endesa a dialogar per donar sortida a aquesta situació mentre no hi hagi sentència ferma. Els veïns de la Vall temen que qualsevol altre dia es puguin tornar a presentar tècnics de la companyia a tallar la llum a particulars.

L'any 1927 es va signar un contracte amb l'empresa explotadora de les obres de llacs, canals i línies elèctriques -aleshores EEC (Energia Elèctrica de Catalunya, S.A.)- segons el qual, a canvi de la utilització de terrenys públics per al seu negoci l'Ajuntament i veïns rebrien unes contraprestacions.

La companyia també ha avisat l'Ajuntament, però en aquest cas li ha donat un mes de marge per fer els pagaments dels equipaments municipals. La companyia elèctrica reclama als veïns més d'un milió d'euros i a l'Ajuntament uns 250.000. 

La pressió de l'Ajuntament de la Torre de Capdella i dels veïns evita que Endesa talli la llum
Comentarios