29.09.2020 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI HIDROELÈCTRIC

L'associació Pirineus.Watt impulsa la creació de la Ruta Pearson

L’anunci coincideix amb l’assoliment de la categoria de museu per part del Museu Hidroelèctric de Capdella i amb la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de l’Hospital de Cartró de la Torre de Capdella

El telefèric de Sallente - Estany Gento, situat al límit nord de la Vall Fosca/pallarsjussa.net
El telefèric de Sallente - Estany Gento, situat al límit nord de la Vall Fosca/pallarsjussa.net
L'associació Pirineus.Watt impulsa la creació de la Ruta Pearson

L’associació Pirineus.Watt (PW) treballa en la creació d’un conjunt de rutes turístic-culturals entorn del patrimoni i el paisatge hidroelèctric dels Pirineus. La primera d’elles és la Ruta Pearson, en honor a Frederick Stark Pearson, l’enginyer que a començaments del segle XX va promoure la producció d’electricitat a gran escala a Catalunya mitjançant la construcció de centrals als rius Noguera Pallaresa i Segre. La ruta ha de resseguir les instal·lacions hidroelèctriques d’aquest eix fluvial, i s’ha de completar amb el recorregut per les que construí -en aquells mateixos anys- el pallarès Emili Riu al Flamisell. La iniciativa té com a objectiu posar en valor el paisatge hidroelèctric de la zona.

Serà la primera d’un conjunt de rutes turístic-culturals entorn del patrimoni i el paisatge hidroelèctric dels Pirineus promogudes per l’associació

L’anunci coincideix amb la inscripció al registre de museus de la Generalitat de Catalunya del Museu Hidroelèctric de Capdella assolint d’aquesta forma el seu reconeixement oficial, i amb la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de l’Hospital de Cartró de la Torre de Capdella. PW felicita a l’ajuntament de la Torre de Capdella i al Consell Comarcal del Pallars Jussà per aquests dos avenços aconseguits el passat mes de desembre, ja que suposen una aposta decidida per posar en valor el patrimoni hidroelèctric dels Pirineus.

El Museu Hidroelèctric de Capdella permet fer un recorregut des que va sorgir la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament l’any 1914, passant pels canvis econòmics, socials i d’infraestructura que va suposar. Forma part del Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, una xarxa de 27 centres museístics i patrimonials que expliquen la industrialització a Catalunya.

L’Hospital de Cartró de la Torre de Capdella és un element patrimonial únic a Europa. Va ser construït fa 107 anys amb caràcter efímer, per això els materials usats van ser el cartró i la fusta. La seva funció era servir d’hospital per als 4.000 treballadors que s’encarregaven de construir la central hidroelèctrica. La declaració de BCIL és un primer pas per a la seva restauració ja que permetrà accedir a subvencions per a intervenir-hi.

Ambdues notícies posen de manifest el creixent interès social, cultural i turístic d’un patrimoni que identifica l’activitat industrial més característica del Pallars Jussà. Un patrimoni que en el seu moment va contribuir de manera molt significativa no només a la modernització de la comarca, sinó al creixement econòmic de tot Catalunya en ser un factor clau per a l’electrificació i el desenvolupament de la Segona Revolució Industrial.

D’altres acciones impulsades per Pirineus.Watt (PW)

PW és una associació que té com a objectiu fonamental posar en valor el patrimoni hidroelèctric dels Pirineus. Més enllà de la posada en marxa de la Ruta Pearson, en la darrera assemblea, celebrada el passat mes de desembre, els socis van acordar l’impuls d’un seguit d’accions en aquesta direcció.

PW és una associació que té com a objectiu fonamental posar en valor el patrimoni hidroelèctric dels Pirineus.

Es va acordar l’organització d’un debat sobre les possibles actuacions per recuperar, protegir i valoritzar la cimentera de Xerallo, un conjunt de gran interès patrimonial que forma part dels 150 elements imprescindibles del patrimoni industrial de Catalunya. En aquesta mateixa línia, l’associació vol establir acords amb els ajuntaments del Pallars Jussà per assessorar i definir projectes per a l’estudi i l’aprofitament del seu patrimoni hidroelèctric.

L’entitat presentarà, properament, el treball de recerca sobre els fons cartogràfics de les construccions hidroelèctriques, encarregat a PW per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). I també editarà i presentarà el contingut i les conclusions del seminari Paisatge/KW, significats i valors dels paisatges de l’energia hidroelèctrica, organitzat a Tremp el març de 2019 conjuntament amb l’Observatori del Paisatge de Catalunya i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran.

PW treballa també en l’organització de xerrades divulgatives  sobre la problemàtica derivada de la finalització de les concessions a les empreses productores dels diferents salts hidroelèctrics dels Pirineus.

L'associació Pirineus.Watt impulsa la creació de la Ruta Pearson
Comentarios