24.10.2020 |
Viure als Pirineus

PATRIMONI CULTURAL

Mur 1919-2019. Cent anys de l'arrencament de les pintures

El 1919 van ser arrencades i venudes les pintures romàniques de l’absis de la canònica de Santa Maria de Mur, al Pallars Jussà
Panoràmica Mur. Foto: Llibert Cases
Panoràmica Mur. Foto: Llibert Cases
Mur 1919-2019. Cent anys de l'arrencament de les pintures

El 1919 van ser arrencades i venudes les pintures romàniques de l’absis de la canònica de Santa Maria de Mur (Pallars Jussà). Aquests fets van ser un detonant perquè la Junta de Museus de Catalunya engegués una campanya de salvament dels frescos i escultures romàniques del Pirineu, que varen ser depositats a l’actual Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Sota el títol "Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català", s’engloben una sèrie d’activitats que volen recordar i ressaltar la importància dels fets ocorreguts a Mur l’any 1919.

Pintures de Santa Maria de Mur @Jordi Peró(Pintures de Santa Maria de Mur/Jordi Peró)

El programa, que engloba un conjunt d’activitats entorn d’aquests fets, comprèn des de l’Aplec de Mur de 2019, el passat 5 de maig , fins a l’Aplec de Mur de 2020, que es celebrarà el diumenge 3 de maig.

Algunes de les activitats previstes ja s’han dut a terme, com ara una jornada tècnica a Barcelona sobre pintures romàniques  i la posterior visita a les pintures de Santa Maria de Mur i a Sant Miquel de Moror.

Les activitats que es duran a terme els propers mesos són:

13 de novembre:  MUR al Museu Nacional d’Art de Catalunya, amb la intervenció de Comediants i amb tast de productes del Pallars.

26 de novembre:  Presentació del 18è Pla Comarcal Jussàeducació a Tremp.

De setembre a abril: Cicle de xerrades sobre “Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català”, les quals es duran a terme a Tremp a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc.

Segurament l’esdeveniment més destacat de la commemoració es durà a terme els dies 1 i 2 de maig de 2020 al conjunt monumental de Mur amb la representació teatral de Mur, guspira del MNAC, de la companyia Comediants.

Per concloure l’any, el 3 de maig tindrà lloc l’Aplec de Mur.

“Mur, 1919-2019. Cent anys del primer arrencament de pintures del romànic català” és una iniciativa conjunta de l’Ajuntament Castell de Mur, el Consell Comarcal del Pallars Jussà l’IDAPA, el MNAC, el Bisbat d’Urgell, l’associació Pirineus.Watt i Peperepep Cultural.

L’activitat s’emmarca dins l’Any del Turisme Cultural 2019.

publicitat- novembre - 2018.cdr

Mur 1919-2019. Cent anys de l'arrencament de les pintures
Comentarios
Entrando en la página solicitada Saltar publicidad