28.09.2020 |
Viure als Pirineus

Passarel·la de les millors vaques frisones

Aquest diumenge per la tarda va tancar les portes el 18è Concurs Català de Raça Frisona-FEBRIC-15 celebrat a la Seu d’Urgell amb èxit de participació i de públic. Destaquen els guardons obtinguts de les explotacions de l’AFAUC, Cal Marquet i Cal Diligent. El concurs ha coincidit amb la commemoració dels cent anys de creació de la Cooperativa Cadí.

El concurs de frisones és un espectacle.
El concurs de frisones és un espectacle.
Passarel·la de les millors vaques frisones

Hi han participat un total de 87 exemplars de vaques de la raça frisona, vingudes de 29 explotacions lleteres d'arreu de Catalunya, de les quals 19 són de l'Associació Frisona Alt Urgell-Cerdanya (AFAUC).

Segons han explicat els organitzadors del concurs, “la filosofia d’aquest certamen és aplicar la morfologia a la fecunditat, la producció i la longevitat dels animals. Els trets morfològics han de servir per produir més, per viure més anys i per produir redit econòmic al ramader”.

El jurat del concurs, format per únic jutge, José Manuel Paz Conde, ha concedit tres premis per cadascuna de les 14 categories establertes. El jutge té en compte a l’hora de valorar els animals la seva capacitat corporal, el sistema mamari, l’estructura lletera, la mobilitat de les potes i l’estil de la vaca.

Premis per explotacions de l’AFAUC

D’entre tots els premiats hi destaquen les explotacions de l’Alt Urgell, Cal Marquet i Cal Diligent que han obtingut els guardons més destacats d’aquest concurs.

  • Gran Campiona de Catalunya (vedelles i braves): l’animal número 45 de Cal Marquet del Pla de Sant Tirs (Alt Urgell) de l’AFAUC.
  • Gran Campiona de Catalunya (vaques): l’animal número 73 de Cal Diligent de la Seu d’Urgell (Alt Urgell) de l’AFAUC.
  • Millor sistema Mamari de Catalunya: l’animal número 83 de Can Soca (Osona) d’AFO.
  • Millor Criador de Catalunya: 1r premi Cal Marquet i 2n premi Can Soca.
  • Millor Ramat: 1r premi Cal Marquet i 2n premi Can Soca.
  • Millor Lot per Associació: 1r premi Associació Frisona Osona; i 2n premi Associació Frisona de l’Alt Urgell-Cerdanya.

Els guardons han estat lliurat per l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el subdirector general de Ramaderia de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Xifra; el president de la Cooperativa Cadí, Lluís Clotet; els president i vicepresident de FEBRIC, Agustí Prat i Josep rebés, entres d’altres responsables del sector ramader català.

L’alcalde urgellenc ha destacat que “aquesta ha estat la segona vegada que la nostra ciutat ha organitzat aquest concurs d’àmbit nacional. I enguany ho hem fet coincidint amb la celebració del centenari de la Cooperativa Cadí”. Batalla ha abundat al respecte afirmant que “el nom de la Seu està lligat al món lleter, ja que des de fa cent anys la Cooperativa Cadí va iniciar un importantíssim camí en la reestructuració de la pagesia de la comarca”.

Cal remarcar que actualment la Cooperativa Cadí compta amb un total de 134 socis i 105 aportadors de llet, i recull un total de 68 milions de litres de llet a l’any.

Passarel·la de les millors vaques frisones
Comentarios