23.09.2020 |
Viure als Pirineus

MEDI AMBIENT

En marxa la deixalleria mòbil del Pallars Jussà

Aquest vehicle adaptat permetrà que els usuaris dels pobles més petits no s’hagin de desplaçar a les deixalleries de Tremp o la Pobla de Segur.
Deixalleria mòbil a Guàrdia de Noguera/CCPJ
Deixalleria mòbil a Guàrdia de Noguera/CCPJ
En marxa la deixalleria mòbil del Pallars Jussà

El Pallars Jussà ha posat en funcionament aquests dies una deixalleria mòbil que farà itinerància per diferents pobles de la comarca durant l’any, en una prova pilot que es podrà anar ampliant. El servei va començar a Guàrdia de Noguera i actualment està situada a Isona. Aquest vehicle adaptat permetrà que els usuaris dels pobles més petits no s’hagin de desplaçar a les deixalleries de Tremp o la Pobla, convertint-lo així en un servei de proximitat i una eina de conscienciació.  

Els usuaris particulars, així com comerços, oficines i altres tipus d’activitat podran dipositar, de forma selectiva, diferents tipus de residus per als quals no hi ha un contenidor específic al carrer.

Des de l’àrea de medi ambient i residus, el Consell Comarcal gestiona l’abocador, les deixalleries de Tremp i la Pobla i la planta de compostatge. Fa recollida selectiva (cartró, envasos, vidre, orgànica i rebuig) per tota la comarca, i recollides especials com les de voluminosos, el porta a porta del cartró en establiments comercials, o d’oli vegetal a Tremp i la Pobla.

La dispersió de la població fa que hi hagi 6 rutes de recollida de residus per arribar a 120 nuclis de població i que suposen gairebé 1.800 kms setmanals.

En referència aquest servei,  el ple del Consell Comarcal ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern d’ERC i JxCat i sense cap vot en contra, la incrementació de  la taxa de recollida d’escombraries en un 6% per fer front als majors costos, principalment l’augment d’un 14% del cànon sobre els residus que aplica la Generalitat i el 37% d’augment en el tractament i transport de lixiviats (un 15% dels costos de gestió de l’abocador).

Tot i la contenció amb la despesa, aquests dos factors han requerit aquest augment del 6% que traspassat al rebut d’un habitatge, vol dir 5 euros més a l’any,  costarà 90,67€.

El president del Consell Comarcal, Josep M. Mullol, ha explicat que tot i l’augment, el Pallars Jussà té la taxa més baixa de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran, que es mouen entre 103€ al Pallars Sobirà i els 119,58 € de l’Alt Urgell. 

En marxa la deixalleria mòbil del Pallars Jussà
Comentarios