Lleida, Santa Margarida i els Monjos i Tremp acullen el I Congrés de Transhumància

Catalunya disposa de 20.000 km de camins ramaders dels quals només el 15% estan classificats. L'esdeveniment pretén posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i promoure el coneixement al respecte.

Un dels pastors pagats pel Departament amb un propietari de ramats vigilats
photo_camera La ramaderia és un sector estratègic al Pirineu.

El dia 7 d'octubre comença a Lleida el I Congrés de Transhumància Catalunya que continuarà el 21 a Santa Margarida i els Monjos i el 28 d'octubre a Tremp. Aquesta trobada itinerant està impulsada per la Fundació del Món Rural i l'Institut de Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i l'Aran i té com a objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i promoure el coneixement al respecte.

Què és la transhumància?

20.000 km de camins ramaders a Catalunya

En l'actualitat a Catalunya s'estima que hi ha uns 20.000 km de camins ramaders dels quals només el 15% estan classificats. La principal tasca del congrés és poder generar línies de treball consensuades entre tots els sectors implicats per promoure la transhumància, la ramaderia extensiva i classificar i preservar els camins ramaders. Els organitzadors aspiren a que l'esdeveniment permeti establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural. Amb la trobada també es pretén sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.

El congrés s'esdevé un espai participatiu i de debat entre representants del camp de la recerca científica i acadèmica, els usuaris que practiquen aquesta activitat, els promotors de nous usos d'aquestes infraestructures i la societat en general. Es tracta d'un congrés obert al debat i que en treurà les seves pròpies conclusions a partir d'uns eixos temàtics, un per cada dia de congrés: els camins ramaders, usos complementaris i activitats i usos transhumants.

RECORDA: JORNADA LLEIDA 7 D'OCTUBRE CONGRÉS TRANSHUMÀNCIA

Què: I Jornada “Els camins ramaders” del I Congrés de Transhumància i camins ramaders

On: Lleida, Sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA), Av. Alcalde Rovira Roure, 204, 25198 Lleida

Quan: 7 octubre de 2016 a las 9 h i 20 h

Estructura i calendari del Congrés

7 d'octubre Lleida: Eix 1. Els camins ramaders. La infraestructura de les xarxes transhumants, els equipaments associats, el marc legal, la gestió i la planificació de les actuacions de manteniment i millora.

21 d'octubre Santa Margarida i els Monjos: Eix 2. Usos complementaris. Aprofitament turístic. Recuperació i valorització d’un patrimoni cultural i natural.

28 d'octubre Tremp: Eix 3. Activitat i usos transhumants. L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC

Programa del I Congrés de Transhumància i camins ramaders de Catalunya 

Dossier sobre transhumància i camins ramaders:

2013. Informe: Camins ramaders i transhumancia a Catalunya. Recomanacions i propostes
2013. Document extens: Tot el que vols saber sobre la Transhumància i les vies pecuàries a Catalunya
2013. Díptic: Tot el que vos saber sobre la tranhumància i les vies pecuàries a Catalunya
2016. Enllaç: Mapa de camins ramaders de Catalunya. Eixos principals. Escala 1:500.000