24.07.2021 |
Viure als Pirineus

FALLES DE LA POBLA DE SEGUR

Les dones podran baixar les falles a la Pobla de Segur

La decisió es va aprovar per majoria en una assemblea extraordinària de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur que organitza la festa

Falles de la Pobla 1
Imatge de la baixada de falles de la Pobla de Segur/ACN
Les dones podran baixar les falles a la Pobla de Segur

Les falles de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, tindran per primera vegada aquest any presència de dones que baixaran les torxes enceses de la muntanya el pròxim 17 de juny. Així es va aprovar per majoria a l'assemblea extraordinària de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur que organitza la festa, que va debatre i votar la proposta que van fer dues sòcies de 18 anys. La tradició de la Pobla té una característica que la fa peculiar respecte les altres baixades de falles del Pirineu, i és que les pubilles esperen els fallaires quan baixen de la muntanya a l'entrada del poble i fan junts l'última part del recorregut fins a la plaça de la Pedrera on llancen les teies a la foguera. A la resta de festes del foc de l'Alta Ribagorça i els Pallars fa anys que la presència femenina està normalitzada, tot i que en poblacions com Taüll, on van baixar dones per primera vegada el 2008, la seva incorporació a la festa no va estar exempta de polèmica. Des de la junta destaquen que "a partir d'ara, a les falles de la Pobla de Segur, tant homes com dones podran exercir el rol que més els convingui, sense alterar l'estructura de la festa, que demana que les parelles estiguin formades per una persona vestida de fallaire i una de pubilla". A la sortida de l'assemblea les dues noies pioneres van mostrar la seva satisfacció pel resultat i confien que els canvis "cohesionin la festa i la facin més gran".

La petició va generar controvèrsia i l'assemblea extraordinària es va fer a porta tancada i no es va permetre que els mitjans de comunicació prenguessin imatges ni tal sols de l'inici de la sessió. Malgrat tot, els assistents van destacar que els debats han estat respectuosos i sense crispació.

En una carta adreçada als socis, les joves reivindicaven poder construir una falla i carregar-la encesa igual com ho poden fer els nois considerant que "les tradicions han d'evolucionar tal com evoluciona la societat i s'han d'anar adaptant a les noves circumstàncies que sorgeixen al llarg dels anys, ja que, si no, acaben molt desvinculades de la població i al llarg del temps la gent ja no s'hi sent identificada". Insisteixen que "el fet que una noia porti falla no suposa un canvi en l'essència de la festa".

Un cop conegut el resultat de la votació, les noies es van mostrar exultants d'alegria. La Clàudia Plana ha afirmat que "estem molt contentes perquè al cap i a la fi estem lluitant pels drets de totes". En aquest sentit, ha afegit que "aquests petits canvis que al principi poden fer molta por s'han d'assumir de la manera més natural possible perquè serveixen per millorar, cohesionar el poble i fer la festa més gran, ja que permeten que tothom s'hi senti còmode. És així com la festa perdurarà"

La seva companya de reivindicació, la Violeta Font, ha afegit que han volgut "trencar" amb el paper que tradicionalment han tingut els nois i les noies a la festa i d'aquesta manera "nosaltres també podrem viure l'experiència de construir-nos la falla, baixar-la i tirar-la a la foguera". "Veiem que tot el que hem treballat ha tingut el seu fruit", ha recalcat. Font ha explicat que elles baixaran amb la indumentària que porten normalment els homes (camisa blanca, texans i faixa vermella) i les rebrà igualment una pubilla a l'entrada del poble per acabar de fer la desfilada. 

Falles de la Pobla 4

Segons la junta de l'associació, la qüestió es va voler sotmetre a votació d'una assemblea extraordinària precisament per debatre com podria afectar la presència femenina a la part més característica de la festa, la desfilada de fallaires i pubilles per la població un cop els portadors de les torxes baixaven de la muntanya. El vicepresident de l'entitat, David Garin, ha comentat que a partir d'ara "s'obre la baixada a tothom qui hi vulgui participar però treballarem perquè l'estètica de la festa no variï i la desfilada sigui el més bonica possible". També ha admès que "ens ha sorprès l'enrenou que ha generat aquesta proposta però al final s'ha votat i el que hem de fer és que tothom se senti la festa com a pròpia i ningú se senti discriminat".

L'1 de desembre de 2015 les Falles del Pirineu van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. La candidatura la van presentar 63 pobles de Catalunya, Andorra i el sud de França, entre els quals hi havia la Pobla de Segur.

La baixada de falles a la Pobla, que es remunta als anys 50 del segle passat, és la primera que obre el calendari d'aquesta tradició ancestral al Pirineu. La festa se celebra dies abans de la revetlla de Sant Joan, el 17 de juny, en honor de la Verge de Ribera, patrona d'aquesta localitat del Pallars Jussà. El descens comença a la muntanya de Santa Magdalena i acaba a la plaça de la Pedrera, on es llancen les teies a la foguera. La falla que crema és de pi sec, de soques caigudes de la reserva de Boumort. I la fusta es modela, i s'aferra amb claus, grampillons i fil ferro a la branca d'avellaner. A la baixada de l'any passat hi van participar uns 160 joves, entre fallaires i pubilles.

Les dones podran baixar les falles a la Pobla de Segur
Comentarios