ELECCIONS

Borrell torna a la Pobla de Segur i demana que la polèmica pel seu carrer no sigui motiu de picabaralla

El ministre i candidat del PSOE a les europees insisteix que cal "desinfectar" les ferides obertes a Catalunya

Borrell a la Pobla
photo_camera Josep Borrell a l'acte que va tenir lloc al Comú de Particulars de la Pobla de Segur/Albert Lijarcio

El ministre i candidat del PSOE al Parlament Europeu, Josep Borrell, ha volgut deixar clar que no té por a tornar a la seva localitat natal, la Pobla de Segur, després de la polèmica sorgida la tardor passada sobre la voluntat de canviar de nom el seu carrer. En aquest sentit, ha afirmat: “Si no hagués vingut, algú hagués pensat que no m'atrevia a vindre”. En un acte electoral socialista celebrat aquest dijous, precisament ha volgut tancar aquesta polèmica dient que si volen fer-ho “no passarà res” i que el més important és que aquest no sigui un motiu de “picabaralla”. També ha parlat de les declaracions referents a què “s’ha de desinfectar Catalunya” per puntualitzar-les, assegurant que el que s'ha de “desinfectar” son les ferides que hi ha a la societat catalana, per tal que aquestes es “curin”.

Borrell ha arribat a la sala del Comú dels Particulars de la Pobla de Segur (Pallars Jussà) rebent l'escalf del més d'un centenar d'assistents al seu acte electoral, als quals ha volgut saludar un per un. El ministre d'Afers Exteriors ha explicat al públic que volia tornar al seu poble natal perquè aquest és el darrer cop que es presenta a uns comicis i, per tant, el d'aquest dijous ha estat, ha dit, el seu darrer míting a la localitat pallaresa. A més, ha afirmat que ha vingut tot i que els seus assessors de campanya li van aconsellar que anés a "llocs on hi ha molta gent" i perquè ningú li pogués retreure que no ho feia per por.

El ministre socialista s'ha referit a la polèmica sobre el carrer que porta el seu nom, després que el setembre passat s'aprovés en el ple municipal fer una consulta, la qual encara no s'ha dut a terme, per rebatejar el passeig Josep Borrell com a avinguda 1 d'octubre. En aquest sentit, ha assegurat que al seu dia ell no ho va demanar, tot i que se sent molt "honorat" de tenir-lo. A més, ha reblat que considera que no hi veu "cap motiu" per canviar la nomenclatura perquè creu que no ha fet res "dolent". Finalment, ha volgut tancar aquest episodi dirigint un missatge a l'equip de govern d'ERC per dir-li que facin "el que creguin" i que hi ha problemes més importants al món que aquest.

Borrell també ha parlat de les declaracions que al seu dia van transcendir als mitjans de comunicació en referència a què calia "desinfectar Catalunya". D'aquesta manera, ha dit als assistents que no es creguin que ell manifestés això i ha volgut matisar aquestes paraules afirmant que la "societat catalana està ferida" i que, per tant, el que s'ha de fer és "desinfectar" aquestes ferides per a què "curin". També s'ha preguntat si el fet de no donar suport a la independència el converteix en "un mal català" i ha explicat que el moment actual passa per establir "ponts d'entesa i de germanor" per solucionar els problemes de "convivència" que al seu parer hi ha a Catalunya.

El candidat del PSOE al Parlament Europeu ha dit que sense els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) no hi quedaria "ni un pagès al Pallars". També ha defensat la pervivència de la Unió Europea per tal de ser més "forts" a nivell mundial i ha posat sobre la taula la necessitat que continuï augmentant la immigració per poder fer front a l'envelliment de la població, en contra de les postures que promulguen els partits "euròfobs". En clau pirinenca, Borrell també ha afirmat que farà "el possible" per aconseguir que hi hagi una carretera en bones condicions des del nucli de Xerallo, a Sarroca de Bellera (Pallars Jussà) fins al Pont de Suert.

Borrell ha acabat el seu discurs explicant que estava "molt satisfet i gairebé emocionat" per haver tornat a la seva localitat i ha afirmat: "La Pobla sempre serà el meu poble". Abans de la seva intervenció, l'alcaldable del PSC d'aquest municipi pallarès, Carles Boix, li ha dit que sabia que la seva visita no havia estat “fàcil" però que sempre seria "benvingut". També ha defensat que el seu projecte aposta per un poble "no excloent" i orgullós "del seu passat".