CELLERS

Àngel Portet nomenat Confrare d’Honor de la Ratafia 2020

Portet ha rebut la distinció per la seva tasca històrica de promoció de la cultura de la ratafia
Àngel Portet 4
photo_camera Àngel Portet distingit com a confrare d’Honor de la Ratafia 2020/ ratafia.cat

La màxima distinció de la Festa de la Ratafia d’enguany ha recaigut en Àngel Portet, la cara visible, juntament amb el seu germà Carlos, de l’empresa “Licors Portet”,  de la Pobla de Segur, elaboradors, entre moltes altres marques, de la mítica Ratafia dels Raiers

Licors Portet és una de les cases més emblemàtiques del Pirineu i produeix una de les ratafies més apreciades i reconegudes d’arreu. Enguany ha rebut la distinció com a Confrare d’Honor de la Ratafia 2020 per a la seva tasca històrica de promoció de la cultura de la ratafia i per amanir, des de fa més de 125 anys, les sobretaules de les llars catalanes amb els seus destil·lats de l'Alt Pirineu. 

D’aquesta manera, Àngel Portet se suma a la llista de Confrares d’Honor de la Festa de la Ratafia, que anteriorment també han rebut Carme Ruscalleda (2019) Magda Tolosa (2018), Faustí Bosch (2017) MHP Carles Puigdemont (2016), Josep Roca (2015), Marcel·lí Virgili (2014) i Xavier Codina (2013).
Àngel i Carlos Portet, el gran i el petit de cinc germans, són els hereus d’un negoci que es va iniciar l’any 1883, regentat en aquell moment per tres germans, sota el nom Borrell i Ribera.  A partir de l’any 1949 en Joan Portet,  pare de l’Àngel i en Carlos, va començar a treballar-hi i al cap de poc ja va ser-ne soci i més tard propietari, juntament amb la seva esposa Pilar Boixareu

Els germans Portet es van iniciar als anys vuitanta, al mateix temps que naixia la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Són doncs, gent senzilla i treballadora, artesans i innovadors, enamorats del Pirineu, Catalunya i la seva tradició.

àNGEL pORTET 3

(Foto: Àngel Portet nomenat Confrare d’Honor de la Ratafia/ ratafia.cat)

Una casa amb molta tradició raiera

Si Santa Coloma de Farners és coneguda com la capital mundial de la ratafia, la Pobla de Segur ho és per la ser la capital mundial dels raiers. Aquest ofici tan nostrat de baixar troncs pel riu aprofitant la força de l’aigua, en època de desglaç ha marcat una època i ha forjat la identitat dels pallaresos. 

D’aquí que en Joan Portet, l’any 1964, va voler batejar la seva ratafia en honor al seu sogre, l’Àngel Boixareu, el darrer raier de la nissaga de Casa Martí. Al mateix temps en Joan Portet va impulsar la Diada dels Raiers, que el 2002 va rebre la distinció de Festa d’Interès Nacional

Anys després, Àngel Portet va agafar el relleu d’aquesta tradició i ha liderat tant l’Associació Els Raiers de la Noguera Pallaresa com un associació a nivell europeu d’aquest ofici ancestral. A més, també és un dels promotors de la fundació del museu dedicat als raiers.

Àngel Portet 2

(Foto: Àngel Portet a Licors Portet de la Pobla de Segur/ ratafia.cat)

Ratafia a partir de la destil·lació

A Licors Portet actualment se segueixen elaborant, de manera artesanal,els licors més emblemàtics i tradicionals del Pirineu. Disposen d’un parell d’alambins que serveixen per aromatitzar els alcohols amb què fan una gran varietat de licors.

Però si un producte és l’estrella de la casa, aquest és la ratafia. Una de les característiques més singulars de la Ratafia dels Raiers és que es fabrica a partir del macerat i destil·lat de nous verdes (en botes velles de roure americà) i del destil·lat d’herbes i espècies seleccionades. El fet que la ratafia es faci a partir d’un destil·lat i no d’un macerat fa que aquesta sigui més fina i subtil, però alhora persistent, fets que li donen aquest gust i aroma únic i característic.