Formatgeries i sostenibilitat: reptes i oportunitats

La sostenibilitat ambiental, social i econòmica garanteix el desenvolupament dels sectors vinculats a la producció i a la transformació agroalimentària de caràcter artesà. En el cas del formatge artesà, la sostenibilitat és un element cada vegada més atractiu per als consumidors i ha d’esdevenir un valor indissociable de l’activitat. En aquest sentit, el divendres dia 14 de maig se celebrarà una jornada tècnica en línia, organitzada pel Departament d'Agricultura, i adreçada als especialistes del sector.
Alumnes de l'Escola Agrària del Pallars elaborant formatges, en una imatge d'arxiu. (Horitzontal)
photo_camera Alumnes de l'Escola Agrària del Pallars elaborant formatges, en una imatge d'arxiu.

L’ús eficient i sostenible de l’energia i de l’aigua, les mesures de reducció i reutilització de residus, l’economia circular, la protecció de la biodiversitat, l’adaptació i lluita contra la crisi climàtica, el desenvolupament social i professional de les persones que treballen al sector o el benestar animal són algunes de les qüestions que les formatgeries artesanes han d’abordar de manera decidida i responsable. En aquesta jornada donarem eines i exemples per fer que les formatgeries artesanes siguin més sostenibles.

Formatgeria de Gavàs

Programa de la jornada

16.30 h Presentació de la jornada Sr. Josep Martí i Ninot, president d’ACREFA.

16.40 h La sostenibilitat, un repte essencial per a les petites produccions agroalimentàries Sr. Josep Maria Canyelles i Pastó, expert en responsabilitat social.

17.30 h Territori i paisatge; Can Mimó, ramat de bosc i formatger Sr. David Sàez i Aragay, projecte Life Montserrat, Fundació Catalunya-La Pedrera. Sra. Merlès Martínez i Montserrat, Can Mimó, pastors i productors artesans.

17.50 h Responsabilitat social: compromís i inserció laboral Sr. David Morera, responsable de la Formatgeria Muuu Beee. Sr. Moi Solà, responsable del Servei d'Inserció de la Fundació MAP.

18.10 h Economia circular; l’experiència de Làctics l’Esquella Sra. Isabel Guash i Prats, copropietària de Làctics l’Esquella.

18.30 h Presentació de CalcPEFDairy, eina pel càlcul de la petjada ambiental del formatge Sr. Joan Colón Jordà, coordinador científic del CT BETA – UVic. Sr. Daniel Egas Galarza, investigador del CT BETA – Uvic.

18.50 h Anàlisi i propostes per a la millora de l’eficiència energètica Sr. Albert Floresví i Aubia, enginyer especialista en energies sostenibles.

19.10 h Ergonomia a la formatgeria: benestar, motivació i productivitat Sra. Begoña Landajo Villalain, investigadora, Cadena alimentària eficient i sostenible, Azti.

19.30 h Torn obert de paraules

20.00 h Cloenda de la jornada

Aquesta jornada es realitza en línia. Us hi podeu inscriure mitjançant l’enllaç que trobareu a l’apartat d’Inscripcions. El dia abans de la jornada rebreu l’enllaç d’accés a l’aula virtual des d’on podreu seguir-la. Inscripcions La jornada és gratuïta, es pot inscriure a través de RuralCat: ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt Per a més informació podeu contactar amb ACREFA ([email protected])