AGROALIMENTACIÓ

Acció Climàtica fa públics els guanyadors del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària 2022

Una tecnologia innovadora i autofabricada per a encapsular i esferificar oli d’oliva verge extra i suc d’oliva per a l’alta gastronomia, un sistema pioner d’aprofitament de subproductes forestals per a la producció de bolets gourmet i per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional, i l’emprenedoria d’una dona per a recuperar la referència de la tòfona osonenca a escala estatal i internacional guanyen la XXI edició del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

Caviaroli
photo_camera Caviaroli SL ha guanyat el primer premi PITA en la modalitat d'agroindústria / Acció Climàtica

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha publicat avui, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les candidatures guanyadores del premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en les seves diferents modalitats corresponents a l’any 2022. El premi va ser creat l’any 2001, i al llarg d’aquests 21 anys s’ha presentat 475 candidatures repartides per tot Catalunya. Així, el Departament ha distingit i premiat 110 candidatures innovadores d’empreses agràries, agroindústries, i persones joves emprenedores. L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc durant el primer trimestre de de 2023.

Enguany, s’ha presentat un total de 20 iniciatives innovadores que han estat valorades per un jurat presidit pel director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, i constituït per representants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de la Universitat de Lleida (UdL), de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), i del propi Departament.

Així, les premiades d’aquesta XXI edició dels PITA són:

  1. Modalitat agroindústria

Guanyadora: Caviaroli SL

Pel desenvolupament d’una tecnologia innovadora i autofabricada per a encapsular i esferificar oli d’oliva verge extra i suc d’oliva per a l’alta gastronomia

Caviaroli
Caviaroli SL ha guanyat el primer premi PITA en la modalitat d'agroindústria / Acció Climàtica

Per a poder elaborar un producte de gran qualitat i altament innovador, Caviaroli ha dissenyat i fabricat tota la seva maquinària, fet que ha suposat la creació de quatre patents i un model d'utilitat que s'han anat estenent a tot el món. Tot el procés de producció també s'ha orientat per a poder complir les exigències internacionals de seguretat alimentària.

El producte que va motivar la creació de l'empresa va ser el caviar d'oli, actualment present en molts restaurants de primera categoria. Es tracta d'una gota d'oli encapsulada dins d'una fina pel·lícula de gelatina extreta d'una alga, que es pot aplicar com a topping a tota mena de menjars, i que es presenta amb una gran gamma de condiments d’olis amb alfàbrega, romaní, bitxo, avellana o sèsam. El caviar d'oli pràcticament no té minva, i s'ha dissenyat per a ser el màxim respectuós possible amb el medi ambient.

En els últims anys, la companyia ha generat una nova versió anomenada Caviaroli Drops, que trasllada el producte de topping a aperitiu. La mida de l'esferificació s'assembla al d'una oliva i, quan es menja, fa la sensació d'explotar dins la boca. El procés emprat per a l'obtenció del suc es basa a extreure l'essència de les olives, de manera que en un volum amb una grandària similar a la d'una oliva es concentra el sabor de cinc. Aquest producte va sorgir amb la col·laboració del xef Albert Adrià, del restaurant barceloní Tickets.

Finalista: AGRI-ENERGIA SA

Per la creació d’una nova farina ecològica a partir de la recuperació del blat Florence Aurora als Aiguamolls de l’Empordà

Farines ecològiques
AGRI-ENERGIA SA impulsa una nova farina ecològica / govern.cat

Farinera Coromina ha recuperat el blat Florence Aurora, una varietat antiga que va deixar de ser cultivada per la seva baixa productivitat, i ha aconseguit crear una farina ecològica i de proximitat d'una qualitat excepcional. Es caracteritza per ser una farina molt versàtil que permet elaborar tota mena de pans amb un gran sabor, una molla ben alveolada, i unes crostes ben caramel·litzades.

La varietat Florence Aurora va arribar a Catalunya als anys 70 i va ser cultivada extensament durant més de deu anys. Però, durant els anys 80, l'arribada dels blats moderns amb un major rendiment i resistència a les malalties va fer que desaparegués de la nostra agricultura. La voluntat d'aquest projecte és recuperar, mantenir, i promocionar la farina derivada d'aquest blat com a homenatge als precursors de la fleca tradicional.

  1. Modalitat empresa agrària

Guanyadora: TEB VERD SCCL

Per la implementació d’un sistema pioner d’aprofitament de subproductes forestals per a la producció de bolets gourmet i per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional

Aprofitament forestal
TEB VERD SCCL ha implementat un sistema pioner d'aprofitament forestal / govern.cat

La cooperativa Teb Verd ha aconseguit cultivar bolets de varietats totalment noves i úniques al món mitjançant la tradició i el coneixement del sector boletaire de Catalunya. L'interès culinari d'aquestes noves espècies ha estat determinat per nombrosos cuiners professionals, ja que permet oferir alternatives per als consumidors.

La cooperativa ha desenvolupat un sistema de producció propi que va des de l'obtenció de matèries primeres fins a la distribució del producte final al consumidor. La iniciativa s'ha especialitzat a reutilitzar subproductes de la indústria forestal com ara serradures, llenya fina, triturats i altres elements que no tenen valor de mercat, i els fa servir de forma sostenible per a ajudar al cultiu de bolets.

A part, ha adaptat els mètodes de cultiu per a què persones amb diversitat funcional els puguin realitzar. Les instal·lacions estan dotades de la tecnologia necessària per a climatitzar les sales de producció amb sistemes eficients energèticament. D'aquesta manera es permet que el subministrament de bolets es pugui fer durant tot l'any. De les restes sobrants se'n fa compost ecològic que és utilitzat pels agricultors de la zona.

Finalista: Xavier Quirante Sales

Per la implementació d’un sistema digital de tancats virtuals per a la gestió de la pastura

Tanques virtuals
Xavier Quirante Sales ha implementat un sistema digital de tancats virtuals per a la gestió de la pastura / govern.cat

Xavier Quirante ha implementat, en la seva explotació de 35 vaques, un sistema que aposta per la ramaderia extensiva, i basat en l’agricultura regenerativa. Aquest sistema consta d’una aplicació al mòbil i un collar que porta el bestiar, i es comuniquen a través de la xarxa del mòbil, ja que el collar està equipat amb GPS, una SIM de telèfon mòbil, i la bateria, que també es carrega mitjançant unes plaques solars que hi ha al propi collar.

El collar transmet informació a l’aplicació sobre la ubicació de l’animal en temps real (també històric), i permet definir tancats virtuals sobre cartografia. Quan l’animal s’aproxima al límit del tancat virtual rep un avís d’àudio al collar. L’avís d’àudio és una escala de tons, que comença amb un to baix i augmenta gradualment a mesura que l’animal s’aproxima més al límit del tancat virtual, i en cas d’esgotar-se l’àudio emet un pols elèctric suau que fa que l’animal aprengui a reconèixer l’avís d’àudio i fer marxa enrere per a evitar el pols elèctric.

El sistema permet realitzar tancats virtuals facilitant la rotació del bestiar, la recuperació de pastures arbrades, i millorant la qualitat del sòl de les pastures.

  1. Modalitat Jove Emprenedor/a Innovador/a

GuanyadoraClara Busoms Herms, Noir et Blanc ®

Per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala estatal i internacional

Noir&Blanc
Noir et Blanc ilmpulsa la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala estatal i internacional / govern.cat

Clara Busoms ha creat ‘Noir et Blanc’ amb la intenció de posar en relleu el valor de la tòfona autòctona de la Catalunya Central. De les més de 70 espècies de tòfona que es coneixen a tot el món, a Catalunya, i en concret a la Catalunya Central, hi creixen dues de les tres espècies més preuades. ‘Noir et Blanc’ vol aprofitar aquesta situació i, gràcies al seu model de negoci dotat d'una imatge moderna i centrat en el producte de proximitat, tornar a situar la Llotja de Vic com a referent dels preus del sector.

A més de la comercialització de la tòfona fresca, Clara Busoms ha creat dues noves línies de comercialització, anomenades ‘Gastronomia’ i ‘Bellesa’. Els productes elaborats de Noir et Blanc® utilitzen producte de proximitat i la tòfona de recol·lecció pròpia, i contribueix en el teixit productiu treballant amb altres empreses especialitzades amb altres productes.

FinalistaMarc Talavera Roma, Eixarcolant Llavors SCCL

Per l’emprenedoria i recuperació de plantes silvestres comestibles i resilients al canvi climàtic

Eixarcolant
Eixarcolant recupera plantes silvestres comestibles i resilients al canvi climàtic / govern.cat

Eixarcolant Llavors SCCL ha recuperat l'ús de diverses plantes silvestres comestibles i varietats tradicionals en desús amb la intenció de poder cultivar, conservar, i comercialitzar les llavors d'aquestes plantes, i elaborar productes alimentaris a partir dels excedents generats en els cultius. Totes aquestes varietats de plantes i conreus tenen una gran resiliència als efectes del canvi climàtic, cosa que permet que puguin generar una cadena de valor sòlida a escala local.

Una de les principals línies de treball d'aquesta iniciativa ha estat la creació d'un banc de llavors d'espècies silvestres comestibles amb un elevat potencial de cultiu i consum, i per a poder accedir a un públic, probablement menys receptiu d'entrada, s'està buscant formats i estratègies de comercialització innovadores que permetin sortir dels cercles més immediats. Una d'elles és oferir a l'usuari, a més de la llavor, tota la informació relativa al cultiu i usos d'una espècie o varietat determinada. La idea és que la llavor estigui dotada d'una mena de manual d'instruccions que faciliti un cultiu exitós. Aquesta estratègia és imprescindible, ja que la majoria d'espècies són desconegudes fins i tot per a la majoria d'agricultores i agricultors.

Els tres premis guanyadors estan dotats amb la quantitat de 6.000 € cadascun, i els tres finalistes amb 2.000 euros.

Amb el PITA el Departament vol promoure la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari i, així mateix, reconèixer i distingir les empreses agràries, les agroindústries, i les persones joves emprenedores innovadores que hagin incorporat innovacions que representin un nou producte, procés o gestió per a l’empresa orientats a millorar-ne la competitivitat i la sostenibilitat, mitjançant la innovació.