Cultura

Edicions Sidillà celebra els 10 anys amb la publicació del llibre "Arrelats"

Edicions Sidillà és una editorial de la Bisbal de l'Empordà molt estimada al Pirineu. La Judit Pujadó i el Xavier Cortadellas, amb el seu mestratge editorial, el seu tarannà i la seva honestedat, s'han guanyat l'estima de la gent i al llarg dels 10 anys de trajectòria de la seva editorial han configurat un catàleg literari de primer nivell. Per celebrar-ho ho han fet amb allò que més dominen, l'edició d'un llibre, un llibre especial, titulat Arrelats i dedicat a les famílies més antigues de Catalunya que ja es pot trobar a les llibreries del país. 
photo_camera La portada del llibre "Arrelats", escrit per Pujadó, Cortadellas i Revés.

Arrelats és fruit del treball dels dos impulsors d'Edicions Sidillà, la Judit Pujadó i el Xavier Cortadellas, i de l'escriptor Ignasi Revés que ha aportat al projecte la seva habilitat literària i el seu coneixement del territori. Amb aquest equip han aconseguit un llibre rodó, amb un resultat final espectacular, en el qual recullen bona part d'aquelles històries que, fa una dècada, van portar a la Judit i al Xavier a emprendre un llarg camí pel complex món editorial català.

"Per celebrar el desè aniversari vam pensar que el que més ens agradaria fer és un llibre especial, diferent, inesperat... Aviat és dit! Com que ja hem explicat que la memòria oral ens interessa molt i com que hem dit també que al nostre entorn aquesta baluerna de masos estimbats i de masos exuberants ens interrroga sovint, ens qüestiona i ens sedueix, vam voler que fossin ells el centre d'aquest nou llibre", asseguren els autors i editors. "A aquestes alçades del segle XXI, ningú no ens podrà acusar de pairalistes. Els masos ja no són mainstream, ara. Ans tot el contrari. Sembla que van a contracorrent del món. La seva sola presència constitueix un parèntesi, una esmena, un dic a la globalització. Un "resistim encara". Un "perdurem, malgrat el capitalisme". Un "hi som, malgrat la urbanització creixent". Un "ens arrelem al territori com ho fan els arbres. No som nòmades de les modes ni dels vents que corren. Som això i això volem continuar essent."

Dos dels organitzadors de la fira Indilletres, Xavier Cortadellas i Judit Pujador, i el regidor de l'Àrea de Cultura de la Bisbal d’Empordà,  Carles Puig (esquerra) a la presentació de la fira a la llibreria Calders, el 7 de maig de 2019. (Horitzontal)

La Judit Casadó i el Xavier Cortadellas (a la dreta de la imatge) també són els organitzadors de la Fira Indilletres.

Les famílies de l'Alt Pirineu

De les 21 famílies que surten al llibre n'hi ha dues de l'Alt Pirineu, més concretament dels Pallars, que són Els Orteu de Casa Borrut (1598) d'Esterri de Cardós, i Els Cuberes de Gramuntill (1635) de la Pobla de Segur. La memòria d'aquestes nissages, l'evolució, els segles d'història, formen part de la nostra identitat com a país i vertebren el nostre territori.

Els Orteu, com els Cuberes o els de Casa Postils del Solsonès o els Buxeda del Ripollès configuren un llibre que ens alerta del declivi de la memòria oral i ens evidencia, com recorden els autors, que "sense la documentació escrita, moltes de les coses que ens han explicat no haurien arribat als nostres dies". "El mas conforma encara l'imaginari dels orígens. I aquests imaginaris entortolligats dels uns i dels altres ens vinculen al país. D'alguna manera hem entès perquè aquest país es resisteix a l'assimilació. Les arrels són tan robustes que no se les endurà una ventada".