JOVES DEL PIRINEU

Sandra Farràs: “Ens agrada innovar i fer-ho tot amb molt d'amor”

photo_camera Sandra Farràs i Carolina Bustamante a l'obrador del Pati Gormand de Tremp/Feliu Sirvent

capcalera Pati Gormand

Sou gormandes? (Sandra) Sí, jo soc molt gormanda. (Carol) Jo també ho sóc, m'encanta el dolç i el salat.

I un dia vau decidir endolcir la vida a la gent de Tremp... (Sandra) Sí, vam aprendre el sector de la pastisseria a Mallorca, on ens vam conèixer, i vam decidir encetar un projecte de vida a Tremp. Vam adonar-nos que aquí no era costum vendre pastissos a trossos, com és habitual en altres llocs, i vam pensar que podria ser una bona idea. Fer i vendre pastissos sencers, però tenir-ne també sempre a porcions. Així va començar tot.

Quan vau obrir el Pati Gormand(Sandra) El deu de juny farà quatre anys. La primera idea era fer una pastisseria i un forn de pa, però després el propòsit va anar evolucionant cap a cafè-pastisseria. El projecte ens va engrescar des d'un inici i vam abocar totes les nostres il·lusions en omplir de contingut i d'ànima un edifici rehabilitat de principis del s.XIX, situat al mateix passeig de Tremp. 

On es troba la barrera entre el dolç i el salat? (Carol) L'hora del dia ho marca molt. A la tarda ve molt més de gust un bon patís, mentre que a primera hora del matí, un 'bocata' ben elaborat i gustós, acompanyat d'un 'capuccino', és deliciós. Ara bé, el contrast dolç-salat és un plaer que ningú hauria de deixar escapar.

Quin és el perfil dels vostres clients? (Sandra) No hi ha un perfil concret, ho diem moltes vegades, el nostre públic és molt variat, molt heterogeni. Ens agrada que el Pati Gormand sigui un lloc on tothom trobi el seu espai. (Carol) Només obrir, ja posem música suau. No hi ha tele, no hi ha wifi, i en canvi hi ha llibres. Un lloc còmode, propici per a la conversa i per desconnectar una mica. (Sandra) Quan els més joves em reclamen wifi, no em tallo i els dic: parleu entre vatres.

Tothom té un motlle a casa seva. La pastisseria està de moda? (Carol) Probablement i això és bo perquè fa que el client també sigui més exigent. La gent cada dia valora més la pastisseria natural, busca qualitat i rebutja el que és prefabricat i amb molt llevat. Nosaltres intentem oferir un producte el més artesanal possible, des de la farina, l'ou, la llet i seguint tot el procés d'elaboració.

Però a les ciutats es veuen moltes franquícies de pastisseria... (Sandra) És veritat, a nosaltres ens ho van proposar, però no ens interessa gens aquest model. Són només una marca i ofereixen tots el mateix. (Carol) La gent sap que la pastisseria industrial és de baixa qualitat. Que potser és més econòmica, sí; però que és de baixa qualitat, segur. L'artesania no corre perill, al contrari, està de moda.

Quina és l'especialitat de la casa? (Carol) L'orxata agrada molt perquè la fem força artesanal, tot té el nostre toc personal. No he posat mai a la venda un pastís que a mi no m'agradava. (Sandra) Ens agrada innovar, oferir coses noves i fer-ho tot amb molt amor. Hem introduït molta rebosteria pròpia de Montevideo, la Carol ja era pastissera allà. (Carol) Sí, fem moltes coses a base de 'dulce de leche´, els 'espejitos', els 'alfajores', la 'pasta frola' que aquí té molt èxit.

Què us ha aportat personalment aquest projecte? (Carol) Sobretot molta confiança en nosaltres mateixes. Ens vam proposar fer-ho juntes i ho hem aconseguit. (Sandra) Els inicis sempre són complicats i cada dia aprenem dels errors, però estem molt satisfetes de com ha anat tot fins ara. Si haguéssim de començar de nou, ho tornaríem a fer de la mateixa manera i ho faríem aquí, a Tremp.

Logo Generalitat Joves (web)