FIRA DE SANT ERMENGOL

Tast de formatges a les fosques

El crític gastronòmic invident Jonatan Armengol conduirà un tast de formatges pirinencs a les fosques el pròxim diumenge, 18 d'octubre, a les set de la tarda, en el marc de la 21a Fira de Formatges Artesans del Pirineu, dins la Fira de Sant Ermengol que té lloc aquest pròxim cap de setmana a la Seu d'Urgell. 

Nicolau i Pont, expertes en formatges
photo_camera Nicolau i Pont, expertes en formatges.

Els participants d'aquest tast, acompanyats per aquest mestre de cerimònies de luxe, sabran quin gust tenen els aliments, concretament els formatges, quan es mengen a les palpentes. 

Jonatan Armengol ha estat recentment guanyador, juntament amb el cuiner argentí Javier Brichetto, amb la seva food-truck La Vermuneta, del concurs de TVE Cocineros al volante.

Aquest crític de gastronomia, cec  de naixement, cuina sempre acompanyat de Jazz, el seu gos guia. A més a més de cuinar, Jonatan Armengol dirigeix una agència de relacions públiques i dirigeix el programa de ràdio 'A la mesa', a RadioIntereconomia. 

Aula de Tast 

Com cada any, en el mateix recinte de la Fira de Formatges Artesans del Pirineu hi ha instal•lada una aula de tast, un espai on durant tot el cap de setmana del certamen hi tenen lloc un seguit d'activitats relacionades amb el formatge adreçades a tots els públics. 

Per als més petits hi ha el Joc de l'Hostaler, activitat on els nens i nenes aprenen l'ofici d'hostaler, mostrant-los les nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica i divulgativa, a càrrec de cuiners i cuineres membres de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell. 

Una altra activitat adreçada a la canalla és un taller infantil d'elaboració de formatge, a càrrec de l'Escola Agrària del Pirineu. Aquí els més petits juguen aprenent, s'endinsen i es familiaritzen amb l'apassionant món del formatge. 

Per al públic en general destaquen els tastos guiats dels formatges guanyadors del concurs que té lloc a la Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Dues expertes en formatge com són la Natàlia Nicolau i la Laia Pont condueixen aquest tast d'excepció amb els millors formatges de la fira. Enguany, ambdues especialistes en formatge presentaran el seu llibre Formatges, els 50 millors de Catalunya. L'acte tindrà lloc a l'Aula de Tast aquest dissabte, 17 d'octubre, a les vuit del vespre, i serà conduït pel gastrònom Pep Palau. 

Demostracions de cuina amb formatge 

Per diumenge, 18 d'octubre, a les 12 del migdia, tindrà lloc una demostració de cuina amb formatges, a càrrec de Salvador Maura, de la formatgeria artesana Mas d'Eroles d'Adrall, juntament amb el cuiner Diego Alias, de Can Amador de Josa de Cadí. 

Salvador Maura és un dels autors de formatge més interessants del Pirineu, amb  una gran experiència en l'elaboració de formatges i una àmplia gamma de tipologies. Per la seva part, Diego Alias és una de les joves promeses de la nova cuina pirinenca per la seva creativitat i el respecte pels productes de la terra. 

Una altra proposta de l'Aula de Tast és la demostració El iogurt a la cuina, que tindrà lloc també diumenge, 18 d'octubre, a dos quarts de sis de la tarda,  que realitzarà Núria Bonet del restaurant Ca la Núria, de Bellver de Cerdanya. 

Tastos de cervesa i vi amb formatge 

La Fira de Formatges Artesans del Pirineu també organitza tastos de cervesa i vi, acompanyats amb formatges, que tindran lloc dissabte, 17 d'octubre, a la mateixa Aula de Tast situada al recinte firal dels formatges.

A dos quarts de dues del migdia es realitzarà el tast guiat de cervesa amb  Ctretze, cervesa artesana de qualitat que s'elabora a La Pobla de Segur, amb formatge de Casa Mateu de Surp. A les quatre de la tarda serà el torn del tast de vins i formatges d'altra muntanya, a càrrec del Celler Batlliu de Sort i la formatgeria Tros de Sort.