MUNTANYA

Seguretat i autoprotecció a la muntanya

És important la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada al nivell de l'activitat.
FSP2019_Mitjans_06
photo_camera Festivals de Senderisme dels Pirineus 2019/Ajuntament de la Torre de Capdella

Per tal d'evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant  en la planificació com durant l’activitat. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada al nivell de l'activitat.

-       PENSEU: Què aneu a fer? Qui fa l’activitat? Quan i on?

-       PLANIFIQUEU: Planifiqueu una activitat adaptada al grup. Tingueu presents horaris, recorreguts i desnivells. Consulteu les guies i mapes i la predicció meteorològica. Planifiqueu un pla B per si alguna cosa falla.

-       EQUIPEU-VOS: Porteu la roba i el calçat adients. Carregueu la motxilla amb tot el material, aigua i menjar necessari.

-       FORMEU-VOS: Formeu-vos en tècniques, materials i assistència sanitària.

-       MINIMITZEU RISCOS: El risc zero no existeix, però ens hi podem acostar. Feu-ne una valoració contínua.

Durant la marxa

-       Un cop iniciada l’activitat, observeu l’estat del grup, si esteu complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no ho veieu clar, no dubteu en girar cua.

-       Fixeu punts de referència en el recorregut, de manera que pugueu orientar-vos.

-       Tingueu sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat.

-       Hidrateu-vos i alimenteu-vos durant tota la jornada.

Es pot consultar la previsió meteorològica i els avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de muntanya al web www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat.